Kas ir feijoa?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Pastāstiet, lūdzu, par augu feijoa," interesējas lasītāja.

Feijoa jeb guavas dzimtene ir Dienvidamerika. Pie mums tas ir ļoti pieprasīts istabaugs. Augļi tiek izmantoti svaigā veidā, kā arī džemu un ievārījumu gatavošanai. Pēc formas tie atgādina nelielus gurķīšus, izskatās kā pārklāti ar vasku. Augam ir ovālas, vidēji lielas lapas, ļoti dekoratīvas: spīdošas, pelēkzaļas augšpusē un sudrabainas apakšpusē. Skaisti ir arī bāli rozā ziediņi.

Telpās jāaudzē šķirne, kurai nav nepieciešama papildus apputeksnēšana. Feijoa zied ilgāk nekā mēnesi 20–24 grādu temperatūrā jūnija beigās.

Feijoa (latīniski Feijoa seliotviana), dēvēts arī par ananāsu guavi, ir mūžzaļš krūms. Mūsdienās radītas daudzas šī auga šķirnes, visvairāk to audzē Jaunzēlandē. Interesanta nosaukuma autors ir vācu botāniķis Kr. Bergcrs, kas paša aprakstīto augu nodēvēja spāņu kolēģa, Spānijas Nacionālā vēstures muzeja bijušā direktora dona Silvas Feijoa vārdā.

Feijoa augļi ir saldi, to garša atgādina banānu, zemeņu, guaves un ananāsu garšas kombināciju. Augļa mizu nav ieteicams ēst, jo tā ir rūgta un sīva. Izvēloties šos augļus, vēlams pievērst uzmanību, lai tiem būtu patīkama smarža un saspiežot tie šķistu nedaudz mīksti.

Unikālās garšas dēļ feijoa ir iecienīta sastāvdaļa augļu salātos, to lieto pudiņu, kūku, džemu, želeju pagatavošanā. Kombinējot ar melno tēju, to izmanto augļu tējas ražošanā. Turklāt no feijoa augļiem tiek iegūts arī vīns.

Feijoa ir labs C vitamīna avots – seši vidēja lieluma augļi spēj nodrošināt pieaugušo ar vitamīna dienas devu. Augļi satur ari ievērojamu B vitamīnu kompleksu, viena auglī ir ap 10% no dienā nepieciešamā minimuma, kas vajadzīgs pieaugušam cilvēkam. Viens feijoa auglis vidēji sver 50 g. Feijoa (100 g satur 49 kcal, 11 g ogļhidrātu, 20 mg C vitamīna).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu