Skaistkalnē audzē topinambūrus (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.bauskasdzive.lv

Topinambūru zeltaino ziedu vākšana šonedēļ sākta zemnieku saimniecībā «Bites» Vecumnieku novada Skaistkalnē.

«Topinambūrus audzējam otro gadu, bet ziedus drogu ražošanai vācam pirmoreiz,» stāsta Druvis Romanovičs, zemnieku saimniecības «Bites» saimnieks.

Savāktie ziedi nonāks Dobeles novada Krimūnu pagasta zemnieku saimniecībā «Rūķīšu tēja», kas ir viens no lielākajiem Latvijā audzētu ārstniecības augu ražotājiem. Jauna lieta, kāpēc nepamēģināt, atzīst Druvis Romanovičs. Ražīgajiem augiem atvēlēti lauki, kuros iepriekš sēta labība. Lauku atbalsta dienestā iegūstot Eiropas Savienības līdzfinansējumu, pašlaik zemnieku saimniecībā «Bites» top topinambūru sakņu pirmapstrādes cehs.

Topinambūrs ir lielisks veselīga uztura līdzeklis un īsts brīnumlīdzeklis tautas medicīnā. Topinambūra ziedu tēja pati par sevi vai pievienota citām zāļu tējām ir noderīga, ārstējot saaukstēšanās slimības, diabētiķiem, veicina gremošanu. Ar dziednieciskām īpašībām ir apveltītas visas topinambūra daļas: bumbuļi, lapas, stublāji un ziedi, zina stāstīt Erlens Jansons, SIA «Topinambo» izpilddirektors. Viņš arī uzrunājis Romanoviču ģimeni savā zemnieku saimniecībā sākt audzēt topinambūrus.

Ziedus vāc augustā, stublājus pļauj oktobrī, tos var izmantot gan biomasas gatavošanai, gan kā kurināmo. Bumbuļus rok ar kartupeļu kombainu neilgi pirms ziemas sākuma. Zemnieku saimniecībā «Bites» to darīja tikai šā gada pavasarī, jo augsnē saknes līdz pavasarim nogatavojas, tām neskādē arī 30 grādu sals. «Govis ļoti kāri ēd topinambūra bumbuļus, un piens ļoti labs, tumīgs, dzeltens, garšīgs. Toties mūsu bitēm patīk šis augs ziedēšanas laikā, lasītājām krietni jāuzmanās,» stāsta Vineta Romanoviča.

Topinambūri satur divreiz vairāk C un B1 vitamīna nekā kartupeļi, ir arī B2 vitamīna avots. Dzelzs, kālija un cinka arī tajos ir vairāk nekā kartupeļos, bietēs un burkānos, tad vēl varš, kalcijs, magnijs, fosfors, mangāns, silīcijs, niķelis - īsta aptieka, stāsta Erlens Jansons. Bumbuļus ēd svaigus salātos vai vāra kā kartupeļus, turklāt vitamīni tikpat kā nezūd. Topinambūru novērtējuši diētas ārsti, jo šā auga saknēs ir daudz balastvielu, bet krietni mazāk kaloriju nekā kartupeļos un maizē.

Arī SIA «Iecavnieks» produktiem, piemēram, smalcinātām linsēklām, pievieno inulīnu, kas iegūts no topinambūra saknēm, apliecina SIA «Iecavnieks» ražošanas vadītājas vietniece Sanita Celitane. Vienu vai divas ēdamkarotes šādi bagātinātu linsēklu pievieno dažādiem dzērieniem - paniņām, kefīram, augļu kokteiļiem, jogurtam vai augļu sulai, tās var pārkaisīt arī maizītēm, tāds ir Sanitas ieteikums.

Latvijā šā auga, dabīgā uztura bagātinātāja, vērtība nav apzināta. Eiropā ir topinambūru audzētāju asociācija. Lai atgādinātu par topinambūra ('Helianthus tuberosus' jeb Jeruzalemes artišoka) labumu, SIA «Topinambo» 9. septembrī Rīgā rīko semināru, informē Erlens Jansons. Informācija tīmekļa vietnē www.topinambo.lv.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu