«NordBalt» testēšana sekmīgi pabeigta; sākta elektroenerģijas tirdzniecība

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lietuvas un Zviedrijas energosistēmu starpsavienojuma «NordBalt» testēšana sekmīgi pabeigta un sākta elektroenerģijas tirdzniecība, ar elektroenerģijas biržas «Nord Pool» starpniecību paziņojusi Lietuvas elektropārvades sistēmu operatore «Litgrid».

Kabelis vēl gan darbosies izmēģinājuma režīmā, bet ne vēlāk kā pēc astoņām nedēļām pāries uz normālu darba režīmu. Izmēģinājuma režīms nozīmē mazāku starpsavienojuma darbības prognozējamību un iespēju, ka tas var atslēgties uz laiku no dažām stundām līdz pat nedēļām.

«Kopā ar partneriem Zviedrijā mēs konsekventi un pacietīgi veicām visus sistēmas izmēģinājumus un esam gandarīti, ka varam piedāvāt elektroenerģijas tirgū jaunu piegādes avotu. Šis ir vēsturisks mirklis Lietuvas elektroenerģijas lietotājiem un tirgus dalībniekiem, jo izmēģinājuma režīmā varēsim novērtēt «NordBalt» doto labumu,» paziņojis «Litgrid» ģenerāldirektors un valdes priekšsēdētājs Daivis Virbicks.

Pēc viņa teiktā, «NordBalt» būtiski palielina elektroenerģijas pārvades drošumu Lietuvā, jo tā jauda - 700 megavati - pielīdzināma tādam elektroenerģijas daudzumam, ko aptuveni puse Lietuvas iedzīvotāju patērē ne pārāk aukstas ziemas dienas maksimumstundā.

Norādīts, ka «NordBalt» elektroenerģijas tirdzniecība tās pašas dienas elektroenerģijas tirgū sākas trešdien plkst.15, bet no ceturtdienas jau varēs slēgt darījumus nākamajai dienai.

«Nord Pool» Lietuvas tirdzniecības zonā ceturtdien vidējā elektroenerģijas cena ir 28,03 eiro par megavatstundu (MWh), bet Zviedrijas ceturtajā tirdzniecības zonā, ko ar Lietuvu savieno jaunais kabelis, - 26,47 eiro par MWh.

453 kilometrus garais kabelis «NordBalt», kas izmaksājis 550 miljonus eiro, pāri jūrai un sauszemei tika vilkts pusotru gadu un pabeigts pērn novembrī. Pagājušā gada nogalē «NordBalt» testēšanas darbi tika apturēti saistībā ar ugunsgrēku netālu no Nībru apakšstacijas Zviedrijā, bet janvārī tie atkal atsākās. Pagājušās nedēļas sākumā kabelis tika izmēģināts maksimālās jaudas režīmā, elektroenerģiju laižot no Lietuvas uz Zviedriju un pēc tam pretējā virzienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu