Dombrovskis atbalsta eiro zonas paplašināšanu (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tālāka eiro zonas paplašināšanās ir jāveicina, tomēr tuvākajos gados neviena valsts Eiropas Savienības (ES) monetārajai savienībai nepievienosies, noklausīšanās laikā Eiropas Parlamentā (EP) sacīja topošās Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta eiro un sociālā dialoga jautājumos amatam izvirzītais Valdis Dombrovskis.

Atbildot uz EP deputāta Krišjāņa Kariņa (Eiropas Tautas partija) jautājumu, vai eiro zonas paplašināšanās ir jāaptur, Dombrovskis norādīja, ka ES valstīm ar mazām, atvērtām ekonomikām ir vērts pievienoties eiro zonai, kā tas ir Baltijas gadījumā. Dalība eirozonā dod arī ģeopolitiski ciešāku integrāciju, kas īpaši svarīgi ir Ukrainas notikumu kontekstā, viņš norādīja.

Vienlaikus tālāka eiro zonas paplašināšanās patlaban ir mazticama. Pēc tam, kad eiro zonā no 2015.gada iestāsies Lietuva, neviena cita valsts nav gatava kļūt par eiro zonas dalībvalsti, sacīja Dombrovskis. Viņš paskaidroja, ka eiro zona ir gatava paplašināties, bet neviena valsts patlaban neatbilst nepieciešamajiem priekšnoteikumiem.

Savukārt EP deputāts Bernts Luke (Berndt Lucke), kurš pārstāv Eiropas Konservatīvo un reformistu grupu, Dombrovskim vaicāja, vai viņš atbalstītu valsti, kas vēlētos izstāties no eiro zonas. Jaunveidojamās EK viceprezidenta amata kandidāts norādīja, ka ES pamatlīgumos patlaban nav paredzētas iespējas kādai valstij atstāt eiro zonu, ja tā vienlaicīgi nevēlas aiziet no ES.

Tomēr, ja komisija saņemtu kādas dalībvalsts pieprasījumu šo jautājumu aktualizēt, EK varētu apspriest arī izmaiņas likumos, kas nepieciešamas, lai īstenotu šādu procedūru. Vienlaikus šis nebūtu aktīvi atbalstāms EK darba virziens, atzina Dombrovskis.

Dombrovski iztaujā EP Ekonomikas un monetārās komisijas, kā arī Nodarbinātības un sociālo lietu komisijas deputāti.

Atbildīgajai EP komitejai jāveic novērtēšana 24 stundu laikā pēc uzklausīšanas. Katra kandidāta novērtējuma ziņojums tiek nosūtīts Komiteju priekšsēdētāju konferencei un EP Priekšsēdētāju konferencei un, ja tiek nolemts, ka nav nepieciešama papildu informācija, pēc viedokļu apmaiņas uzklausīšana tiek slēgta.

Par jaunās EK apstiprināšanu Eiropas Parlaments lems oktobra nogalē.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu