Latvija pakāpjas par vienu pozīciju un ir 36.ekonomiski brīvākā valsts pasaulē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvija ekonomiskās brīvības reitingā šogad ir pakāpusies uz 36.vietu no 37.vietas pērn, bet krietni atpaliek un Igaunijas un Lietuvas. Par to liecina ietekmīgā pētījumu institūta «Heritage Foundation» un laikraksta «Wall Street Journal» pirmdien publiskotais gadskārtējais pētījums par ekonomisko brīvību 178 pasaules valstīs un teritorijās.

Latvija šogad ierindota «pārsvarā brīvo» valstu grupā pēc tam, kad iepriekšējos gadus bija starp «daļēji brīvām» valstīm.

«Pārsvarā brīvo» valstu grupā par Latviju sliktāks vērtējums ir tikai Makao (37.vieta) un Sentlūsijai (39.vieta).

Šajā valstu grupā, bet ar krietni labāku vērtējumu, ierindotas arī abas pārējās Baltijas valstis: Igaunija reitingā atrodas 9.vietā salīdzinājumā ar 8.vietu pirms gada, bet Lietuva atrodas 13.vietā salīdzinājumā ar 15.vietu pirms gada.

Vēl starp ekonomiski «pārsvarā brīvām» valstīm ir tādas zemes kā Kanāda (6.vieta), Čīle (7.vieta), Īrija (8.vieta), Lielbritānija (10.vieta), ASV (11.vieta), Dānija (12.vieta), Vācija (17.vieta), Japāna (22.vieta), Somija (24.vieta), Zviedrija (26.vieta), Dienvidkoreja (27.vieta), Norvēģija (32.vieta) un Izraēla (35.vieta).

Pētījuma autori aprēķinājuši, ka Latvijas ekonomiskās brīvības līmenis šogad atbilst 70,4 punktiem, kas ir par 0,7 procenta punktiem vairāk nekā pērn" atspoguļojot uzlabojumus četros no desmit ekonomiskās brīvības rādītājiem: brīvībā no korupcijas, fiskālajā brīvībā, monetārajā brīvībā un finanšu brīvībā.

Lejupslīdi ir piedzīvojuši rādītāji par valdības izdevumiem, uzņēmējdarbības brīvību un darbaspēka brīvību, bet nemainīgi palikuši radītāji īpašumtiesībās, investīciju brīvībā un tirdzniecības brīvībā.

No Eiropas valstīm Latvija ir ierindota 17.vietā. Pētījuma autori norāda, ka panākumus Latvija guvusi tirdzniecības un uzņēmējdarbības brīvības nodrošināšanā, bet bažas rada korupcija un darbaspēka brīvība.

Jau 22.gadu pēc kārtas par teritoriju ar vislielāko ekonomisko brīvību ir atzīta Honkonga, kas ir zaudējusi vienu punktu. Otro pozīciju saglabāja Singapūra. Jaunzēlande ieņem trešo vietu, Šveice ir pakāpusies par vienu pozīciju un šogad ierindojas ceturtajā vietā, bet Austrālija ieņem piekto vietu. Šīs piecas valstis ir iekļautas «brīvo» valstu kategorijā.

Polija ieņem 39.vietu un ir starp «daļēji brīvām» valstīm. Šo valstu grupā ir arī, piemēram, Spānija (43.vieta), Beļģija (44.vieta), Peru (49.vieta), Malta (55.vieta), Slovākija (56.vieta), Portugāle (64.vieta), Taizeme (67.vieta), Francija (75.vieta), Turcija (79.vieta), Itālija (86.vieta), Slovēnija (90.vieta), Azerbaidžāna (91.vieta) un Kotdivuāra (92.vieta).

Krievija atzīta 153.pasaulē ekonomiski brīvāko valsti un ir «pārsvarā nebrīvo» valstu kategorijā. Tajā atrodas arī, piemēram, Šrilanka (93.vieta), Indonēzija (99.vieta), Horvātija (103.vieta), Tunisija (114.vieta), Brazīlija (122.vieta), Indija (123.vieta), Ēģipte (125.vieta), Grieķija (138.vieta), Ķīna (144.vieta) un Tadžikistāna (149.vieta).

Baltkrievija atrodas «apspiesto» valstu kategorijā un ieņem 157.vietu. Šajā kategorija atrodas 24 pasaules valstis, tostarp Ukraina (162.vieta), Uzbekistāna (166.vieta), Argentīna (169.vieta), (Irāna 171.vieta), Venecuēla (176.vieta) un Kuba (177.vieta). Pēdējo - 178. - vietu reitingā ieņem Ziemeļkoreja.

Ekonomiskās brīvības indekss kopš 1995.gada top, izanalizējot 50 dažādu rādītāju. Tā veidotāji ņem vērā premisu – jo augstāka ekonomiskā brīvība, jo lielāks labklājības līmenis un ienākumi uz vienu iedzīvotāju.

Indeksu aprēķina, ņemot vērā tādus faktorus kā brīvība no korupcijas, īpašumtiesību aizsardzība, valdības ietekme ekonomikā, tirdzniecības brīvība, fiskālā brīvība, biznesa brīvība, monetārā brīvība, investīciju brīvība un darba tirgus regulējums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu