Birkavs: Būvniecībā patlaban valda stagnācija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Būvniecības nozarē patlaban valda stagnācija un nozares sakārtošanā no valsts puses tiek darīts ļoti maz, šodien preses konferencē sacīja biedrības «Latvijas Būvuzņēmēju partnerība» (iepriekš - «Būvniecības attīstības stratēģiskā partnerība») līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs.

«Pēdējos desmit gados būvniecība ir izgājusi cauri četrām stadijām - izaugsmei, spējam kritumam, atlabšanai un tagad valda stagnācija. Diemžēl valdībai būvniecība par prioritāti kļuva tikai pēc Zolitūdes traģēdijas, kad sākās drudžaina darbošanās, pieņemot jaunu likumu un jaunus noteikumus,» sacīja Birkavs.

Viņš skaidroja, ka būvnieku sabiedriskās organizācijas veltījušas daudz spēka, lai sakārtotu nozari, taču no valsts puses nav sadzirdētas, un «vezums stāv uz vietas».

«Kāpēc vezums stāv uz vietas? Tāpēc, ka nav ieinteresētības, nav resursu, nav profesionāļu. Pat lielais lobēšanas darbs nerod atskaņas valdībā,» sacīja Birkavs.

Kā piemēru viņš norādīja, ka tad, kad tika ieviesta būvniecības valsts nodeva, 22 būvniecības organizācijas tam piekrita ar nosacījumu, ka par šiem līdzekļiem tiek finansēta nozares sakārtošana. Diemžēl tagad par šiem līdzekļiem tiek finansēts Būvniecības valsts kontroles birojs, nevis nozares sakārtošana.

«Valdība ar saviem lēmumiem rada arvien jaunas problēmas un nenovērš vecās,» sacīja Birkavs.

Kā vienu no lielākajām problēmām nozarē būvfirmas «Skonto būve» valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis minēja valsts negatavību jaunajam Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu plānošanas periodam.

«Paredzu, ka 2016.gadā būvniecībā būs ļoti liels kritums, jo netiks sākti nekādi ES līdzfinansēti projekti - valsts vienkārši vēl nav sagatavojusi šī finansējuma apgūšanas noteikumus, nav apstiprinātas programmas. Tas draud ar ievērojamu darbinieku skaita samazināšanos nozarē nākamgad. Pēc tam, kad 2017.gadā sāksies ES finansēto projektu īstenošana, būs darbinieku trūkums,» sacīja Rāvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu