Izdota € 25 000 vērta grāmata par Rīgas sabiedrisko transportu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» (RS) par 25 000 eiro izdevusi Andra Biedriņa un Edvīna Liepiņa grāmatu «Rīgas sabiedriskais transports no 19.gadsimta vidus līdz mūsdienām», informēja RS preses pārstāvis Viktors Zaķis.

Monogrāfija tapusi triju gadu laikā RS un nodibinājuma «Latvijas Industriālā mantojuma fonds» sadarbības rezultātā un ir veidota kā vēsturisks uzziņas materiāls par Rīgas pilsētas pasažieru transportu. Šodien notika grāmatas prezentācijas pasākums.

«Mūsu uzņēmums sāka veidoties 2003.gadā, kad apvienojās divi autobusu parki - «Imanta» un «Tālava», un tagad tam ir gandrīz 13 gadu. Taču Rīgas sabiedriskajam transportam, protams, ir daudz senāka vēsture, kura līdz šim bija pētīta un zināma tikai daļēji. Tagad ir tapusi grāmata, kura šo robu aizpilda,» saka RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens.

«Savā pētījumā esam centušies apkopot dažādos avotos atrodamo informāciju par Rīgas pasažieru transporta attīstību, sākot no pirmā zirgu vilces omnibusa 19.gadsimta vidū līdz pat mūsdienām, kad Rīga var lepoties ar sazarotu pilsētas sabiedriskā transporta tīklu un vismodernāko elektrotransportu Baltijas valstīs,» grāmatas priekšvārdā raksta tās autori.

Šis ir otrais vēsturnieku Biedriņa un Liepiņa kopdarbs. Abu autoru sadarbībā 2002.gadā jau tapis izdevums «Latvijas industriālā mantojuma ceļvedis».

Lielu atbalstu autoriem grāmatas tapšanā devuši tagadējie un bijušie RS darbinieki, īpaši tehniskie speciālisti. Noderīgi esot bijuši arī RS vēstures krājuma materiāli.

Grāmatas tapšanas laikā no arhīvu, muzeju un privātajiem krājumiem izcelti līdz šim nepublicēti materiāli - būvniecības rasējumi fotoattēli, pilsētas plāni, dažādas koncepcijas, kā arī nerealizētas idejas un projekti. Izmantoti arī iepriekš publicētie materiāli, tajā skaitā atsevišķi pētījumi par transporta vēsturi, avīžu un žurnālu raksti. Monogrāfijai ir 374 lappuses, tā satur vairāk nekā 800 ilustratīvā materiāla vienību - attēlu, shēmu, rasējumu, tabulu un citu. Grāmatas beigu daļā ievietots hronoloģisks pārskats par Rīgas sabiedriskā transporta svarīgākajiem notikumiem laika posmā no 1851. līdz 2014.gadam.

Grāmatas izdevējs ir RS. Tā tiks realizēta 4000 eksemplāros. Projekta izmaksas ir 25 000 eiro, ko sedza no RS budžeta, aģentūrai LETA pastāstīja Zaķis, uzsverot, ka līdzekļi ņemti no tās budžeta daļas, kas neattiecas uz sabiedriskā transporta nodrošināšanu. Vienas grāmatas cena ir 10,80 eiro.

No 10.decembra grāmatu «Rīgas sabiedriskais transports no 19.gadsimta vidus līdz mūsdienām» varēs iegādāties visos RS klientu apkalpošanas centros - Brīvības ielā 49/53, 191 un 384b, Prāgas ielā 1, Spīķeru ielā 1, Kurzemes ielā 137 un Vienības gatvē 117a. Grāmata tiks pārdota tikai RS klientu apkalpošanas centros, grāmatnīcās to iegādāties nevarēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu