Plāno izveidot finanšu piesaistes fondu padomju laiku ēku atjaunošanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ēku saglabāšanas un energotaupības birojs (ĒSEB) kopā ar finanšu un ēku renovācijas ekspertiem ir izstrādājis investīciju piesaistes platformu, kas spētu nodrošināt pastāvīgu padomju gados būvētu ēku atjaunošanu ilgtermiņā, tostarp arī pēc Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējuma beigām 2020.gadā, informē ĒSEB.

Šis risinājums paredz izveidot speciālu finanšu fondu, kas spētu piesaistīt privātās un publiskās investīcijas ēku visaptverošas atjaunošanas veikšanai.

«Valsts līmenī jau šobrīd ir jārada finanšu instrumenti padomju laiku ēku atjaunošanai, kas nebalstītos tikai uz ES fondu programmām un spētu nodrošināt atjaunošanas finansēšanu arī pēc to noslēgšanās 2020.gadā. Ir skaidrs, ka valstij tādos apjomos nepieciešamo līdzekļu nebūs. Tāpēc vienīgais ilgtspējīgais risinājums ir izveidot speciālu investīciju platformu, kas vienlaikus spētu akumulēt lielus finanšu līdzekļus un nodrošināt nepārtrauktību to pieejamībā. Pretējā gadījumā jau pavisam drīz ES programmu finansējums Latvijai vairs nebūs pieejams, līdz ar to arī daudz nepieejamāka kļūs visaptveroša ēku renovācijas veikšana,» norāda ĒSEB valdes loceklis Nikolass Stančofs.

Jau šobrīd pēc ĒSEB iniciatīvas ir izveidota ekspertu grupa, kas strādā pie fonda izveides un investīciju platformas izveides. Plānots, ka to veidos galvenokārt privāta kapitāla investīcijas. Ņemot vērā, ka šim fondam būs sociāla loma un tas risinās padomju laiku dzīvojamā fonda atjaunošanas problēmas Latvijā, tad sākotnēji būtu nepieciešama arī valsts finansiāla līdzdalība, lai veicinātu partneru lielāku uzticēšanos.

Platformas izveidi finansiāli atbalsta Eiropas Komisijas programmas «Apvārsnis 2020» projekts «SUNShINE», kura iniciatori ir Rīgas Tehniskā universitāte un nozares eksperti. Projekta ietvaros tiks izstrādāti unikāli finanšu un zināšanu koncepti ēku atjaunošanai, ko nākotnē plānots izmantot ne tikai Latvijā, bet arī citās NVS valstīs.

«Esam jau runājuši ar Eiropas rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) un privātā kapitāla investoriem, kas saprot izaicinājumu, pauž atbalstu idejai un ir gatavi finansiāli līdzdarboties. Sākotnēji nepieciešama arī valsts finansiāla līdzdalība, bet vēlāk fonds darbotos tikai ar privātā kapitāla finansējumu. Pirmajā posmā plānots piesaistīt investīcijas aptuveni 60 māju atjaunošanai Latvijā triju gadu laikā, bet nākotnē šo projektu plānots turpināt, piesaistot arvien lielāku investīciju apjomu,» skaidro Stančofs.

Latvijā vairumam energoservisa uzņēmumu nav iespējas uzņemties apjomīgas ilgtermiņa finanšu saistības ierobežotā uzņēmumu kapitāla apjoma dēļ. Fonda piedāvātais risinājums sniegs iespējas vietējām energoservisa kompānijām pārfinansēt uzņemtās saistības, «pārdodot» tās nākotnes, nevis pašreizējā izteiksmē, tādējādi rodot līdzekļus jaunu projektu realizēšanai. Tas nozīmē pilnīgu inovatīvu pieeju padomju ēku saglabāšanas problēmas risināšanai Latvijā, ko līdz šim daļēji ierobežoja banku atturīgums finansēt energoservisa kompāniju ilgtermiņa investīciju projektus.

Padomju laikos celto ēku stāvoklis Latvijā dabas apstākļu un nekvalitatīvas apsaimniekošanas dēļ gadu no gada strauji pasliktinās. Arvien aktuālāks un nozīmīgāks kļūst jautājums, kā atjaunot padomju laikos celtās ēkas, nodrošināt tām augstu energoefektivitāti un samazināt ietekmi uz klimata pārmaiņām.

ĒSEB ir biedrība, kas tika izveidota 2012.gadā, lai informētu sabiedrību, politikas veidotājus un finanšu institūcijas par dzīvojamo un sabiedrisko ēku fonda pašreizējo stāvokli Latvijā un pārējā Austrumeiropā un rastu risinājumu to saglabāšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu