Sudrabas partija Saeimā sākusi lobēt «Latvijas gāzes» intereses

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pirms vēlēšanām partijas «No sirds Latvijai» vadītāja Ingūna Sudraba solīja atbalstīt Inčukalna gāzes glabātuves nonākšanu Latvijas valsts kontrolē jau 2017.gadā. Tagad, kad Saeima skata grozījumus Enerģētikas likumā, situācija ir mainījusies. Partijas «No sirds Latvijai» frakcijas deputāts likumā iesniedzis labojumus, kas rosina uz pāris gadiem gāzes tirgus atvēršanu vēl atlikt, tātad arī saglabāt gāzes uzņēmuma kontroli pār glabātuvi.

Abas puses to noliedz, bet priekšlikumi sakrīt

Saeimā nonācis «Latvijas gāzes» sadalīšanas likumprojekts. No priekšlikumiem, kas sasniegti uz otro lasījumu, redzams, ka «Latvijas gāzei» ir ievērojami sabiedrotie. Gan Tirdzniecības un rūpniecības kamera, gan Rīgas birža rosinājušas uz pāris gadiem atlikt «Latvijas gāzes» aktīvu iztirgošanu. Tāda arī līdz šim bijusi gāzes uzņēmuma pozīcija.

NASDAQ Rīga biržas valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne uzskata, ka jārespektē tas, par ko uztraucas «Latvijas gāze». «Gazprom» būšot problēmas ātri pārdot savas daļas, jo nevarēšot atrast pircēju. Lai arī Eiropas direktīva jau sen prasa gāzes uzņēmumus sadalīt, tas ar likumu nav bijis nostiprināts, saka biržas vadītāja.

Daiga Auziņa-Melalksne, NASDAQ Rīga biržas valdes priekšsēdētāja: - AS «Latvijas gāze» ir biržas uzņēmums, tātad tā ir akciju sabiedrība, kuras akcijas tiek kotētas biržā. Un «Latvijas gāzei» ir 6700 akcionāri, un, mūsuprāt, šis jaunais enerģētikas likums ļoti būtiski aizskar visu šo «Latvijas gāzes» akcionāru intereses.

Uzņēmums «Latvijas gāze» ir ietekmīgs biedrs Tirdzniecības un rūpniecības kamerā. Kameras vadītājs uzskata, ka gada laikā sadalīt gāzi nevar, jo Lietuvā un Igaunijā tas aizņēmis trīs gadus.

JĀNIS ENDZIŅŠ, Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs: - Aktīvs, kas jānodala, ir liels. Tā ir ļoti nopietna reorganizācija. Līdz ar to tajos termiņos, kādi ir apstiprināti pirmajā lasījumā, mūsuprāt, tas nav normāli izdarāms.

Pie līdzīgām domām nonācis arī Saeimas «No sirds Latvijai» frakcijas deputāts Aivars Meija. Viņš ir iesniedzis Saeimas Tautsaimniecības komisijā priekšlikumu pagarināt «Latvijas gāzes» sadalīšanu un daļu pārdošanu līdz 2019.gadam. Esot ieklausījies «Latvijas gāzes» vadītājā Aigarā Kalvītī, kurš pirms nedēļas «No sirds Latvijai» frakcijā izklāstījis «Latvijas gāzes» pozīciju.

- Vai nozīme bija arī sarunai ar Kalvīša kungu pagājušonedēļ?

AIVARS MEIJA, Saeimas deputāts (No sirds Latvijai): - Nu, redziet, mēs esam pieraduši uzklausīt visas puses. Un,tā kā mēs pagājušonedēļ nevarējām, teiksim, tikties ar Ozolas kundzi, jo viņa bija atvaļinājumā, kā mums paziņoja, tad mēs pieaicinājām arī Kalvīša kungu un vēlreiz viņu tā kārtīgi notirpinājām.

- Tad, par ko jūs, Kalvīša kungs, runājāt?

AIGARS KALVĪTIS, AS «Latvijas gāze» valdes priekšsēdētājs: - Par gāzes tirgus atvēršanu.

- Nu un priekšlikumus gribējāt sniegt kādus?

AIGARS KALVĪTIS: - Nē. Izstāstīju, prezentēju, ko tas nozīmē, visu. Man, godīgi sakot, baigi maz laika.

- Bet nu īsumā, kādi tie priekšlikumi ir?

AIGARS KALVĪTIS: - Es nerunāšu par priekšlikumiem, es runāju par gāzes tirgus atvēršanu.

- Bet jūs kaut ko konkrētu vēlaties no Sudrabas frakcijas?

AIGARS KALVĪTIS: - Mani uzaicināja. Prasiet viņai.

- Labdien, Dreimanes kundze! Gribēju paprasīt, vai jūs konsultējāt Sudrabas kundzi gāzes jautājumā?

ELITA DREIMANE, AS «Latvijas gāze» valdes juridiskā padomniece, 11.novembrī: - Nē, es nekonsultēju, es parunāju vienkārši par dzīvi.

- Par dzīvi?

- Jā.

- Vai jums tiešām darba dienas vidū bija tādi jautājumi par dzīvi?

- Jā, jā. Es tikos ar saviem kolēģiem.

- Bet vai tas nebija «Latvijas gāzes» uzdevumā?

- Nē. Nebiju, nebiju.

- Bet arī ar Dreimanes kundzi pārrunājāt šos jautājumus?

AIVARS MEIJA, Saeimas deputāts (No sirds Latvijai): - Jā, ar Dreimanes kundzi arī bija saruna.

- Tur viņa kaut ko precizējošu sniedza?

AIVARS MEIJA: - Tur bija vispārīgi. Tika uzdoti konkrēti jautājumi, pieņemsim, «Latvijas gāzei» ir savs skatījums.

- Sudrabas kundze, labdien. Es gribēju jums pajautāt, kādos jautājumos jūs konsultē «Latvijas gāzes» darbinieki Kalvītis un Dreimane?

INGŪNA SUDRABA, partijas «No sirds Latvijai» vadītāja, 11.novembrī: - Nekonsultē absolūti nevienā jautājumā.

- Kādēļ jūs aicinājāt viņus pie sevis uz pārrunām?

- Es neesmu paaicinājusi uz pārrunām. Mums kā jebkurš piesakās, Kalvīša kunga gadījumā vēlējās ar frakciju satikties.

- Kalvīša kungs teica, ka tieši jūs esat viņu aicinājusi, nevis viņš pats iedomājies atnākt.

- Es atvainojos. Bet mēs uzklausām katru, kurš vēlas izteikties par iesniegtajiem likumprojektiem.

- Tātad, vai Kalvīša kungs un Dreimanes kundze jūs konsultē par enerģētikas likuma grozījumiem, kuriem priekšlikumu izskatīšanas termiņš ir rīt?

- Mums nav neviena konsultanta par enerģētikas likuma grozījumiem.

- Vai jūs sniegsiet kādus priekšlikumus enerģētikas likumā?

- Mēs izskatām priekšlikumus, kurus mēs varētu sniegt šobrīd.

Sudrabas frakcijas deputāts Meija ir rosinājis ne tikai pagarināt «Latvijas gāzes» sadalīšanas laiku, bet arī faktiski atcelt reformu. Jo viņaprāt labāk būtu atstāt iespēju, ka gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums joprojām pieder «Latvijas gāzei». Vairāki Meijas priekšlikumi vārds vārdā sakrīt ar to, ko Saeimas Tautsaimniecības komisijai raksta AS «Latvijas gāze».

- Bet jums tas skatījums tā kā sakrīt ar «Latvijas gāzes» skatījumu šobrīd?

AIVARS MEIJA, Saeimas deputāts (No sirds Latvijai): - Nū, ziniet, tas ir tāpat kā dziesmām, ja, daudzas dziesmas pasaulē ir līdzīgas un tad saka, ka plaģiāts.

Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītāja vietnieks Ingmārs Līdaka ir pārliecināts, ka Kalvītim savu panākt neizdosies un ka termiņa pagarināšana līdz 2019.gadam nenotiks.

INGMĀRS LĪDAKA, Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāts: - Runa par 2019.gadu… Es domāju, ka tas būtu diezgan aplami. Patiesībā ir labi, ja šis priekšlikums ir šajā te tabulā. Tas nozīmē, ka par viņu balsos, par viņu nobalsos, piemēram, pret, visticamāk, un līdz ar to viņš tiks iemests miskastē.

Līdaka gan pieļauj, ka ZZS varētu piekrist datumu pabīdīt par dažiem mēnešiem. Tam kategoriski nepiekrīt koalīcijas deputāti Ilmārs Latkovskis un Lolita Čigāne. Viņi abi ir rosinājuši gāzes tirgus reformu sākt vēl ātrāk.

LOLITA ČIGĀNE, «Vienotības» Saeimas deputāte: - Tā kā Kalvīša kungam patīk staigāt apkārt un stāstīt šausmu stāstus un ne jau velti viņš ir nonācis tur, kur viņš ir nonācis, respektīvi «Latvijas gāzes» vadībā, un šobrīd «Latvijas gāze» ļoti aktīvi un agresīvi pārstāv sevi Latvijas Saeimā. Lielas lietas notiek pasaulē tad, kad daudzi cilvēki sanāk kopā un nolemj, ka kaut kas ir iespējams, nevis tas, ka nav iespējams, jo, ja mēs visu laiku runāsim, ka nav iespējams, tad mēs visu laiku dzīvosim vakardienā. Un savā ziņā Kalvītis ir tāds vakardienas bruņinieks šajā situācijā.

ILMĀRS LATKOVSKIS, Nacionālās apvienības deputāts: - Pēc būtības ir diezgan skaidrs, ka nu tā ir mūžīgā atlikšana. Nu… Prātīgums ir ļoti laba lieta. Bet, manuprāt, šobrīd jau kritiski uzkrājas dažādu lēmumu atlikšana. Un šeit nav nekāda pamata atlikt gāzes tirgus liberalizāciju. Būtībā tas ir signāls – mēs to nedarīsim. Un vai mums ir bail to darīt. Skaidrs, ka šis spiediens, šī baidīšana būs nemitīgi, un nav teikts, ka būs viegli. Nav teikts, ka nebūs sarežģījumu, bet vienreiz ir jāsaņemas.

Likumu Saeima tuvākajās nedēļās skatīs otrajā lasījumā, un tad deputātiem vēl būs laiks jauniem priekšlikumiem. Tad ar savām idejām varētu klajā nākt «Saskaņas» deputāts Ivars Zariņš. Arī arī ar viņu Aigars Kalvītis aprunājās Saeimā.

- Jūs neesat iesniedzis nevienu priekšlikumu. Kāpēc? Jūs taču esat šīs jomas speciālists.

IVARS ZARIŅŠ, Saeimas «Saskaņas» deputāts: - Tieši tāpēc, ka es esmu speciālists un atļaujos apgalvot, ka kaut ko saprotu no šīs sfēras, ar šo likumu ir tā, ka vienkāršāk ir uzrakstīt par jaunu.

- Par ko pie jums runāja Kalvīša kungs, kurš bija atnācis pirms trim nedēļām?

- Kalvīša kungs - viņš staigā pa Saeimu, iepazīstināja ar savu viedokli. Bija atnācis arī pie mums. Stāstīja, kur viņš redz neatbilstības, ka galvenās viņa bažas bija par to, ka šie termiņi, kas ir noteikti likumā par gāzes sadalīšanu un pārdošanu, ir nesamērojami īsi. Un šeit viņam var piekrist.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu