Druķis: BVKB neveido būvniecības politiku, tikai sniedz priekšlikumus tās pilnveidošanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) neveido būvniecības politiku, tikai sniedz Ekonomikas ministrijai (EM) priekšlikumus būvniecības politikas pilnveidošanai un ir atvērts sadarbībai ar ikvienu, uzsvēra BVKB direktors Pēteris Druķis, komentējot Būvindustrijas nevalstisko organizāciju koordinācijas centra pārmetumus par nozares politikas veidošanas un virzīšanas pārņemšanu, nerēķinoties ar nozares viedokli.

Druķis skaidroja, ka BVKB apzinās atbildību, kas tam uzticēta, tāpēc ar vislielāko nopietnību attiecas pret saviem pienākumiem. BVKB prioritāte ir bijusi izveidot modernu valsts pārvaldes iestādi, kas pēc Eiropas Savienības (ES) pārvaldības standartiem īsteno būvniecības nozares valsts uzraudzību.

«Tas nozīmē nevis kontrolēt tikai papīrus un sodīt par to neesamību, bet nodrošināt, ka ikviens būvniecības dalībnieks savu darbu veic pēc būvniecības standartiem un labākās prakses un apzinās, ka valsts organizētā kontroles sistēma prasa nodrošināt darba kvalitāti visās būvniecības stadijās, sākot ar būves ieceri un beidzot ar nodošanu ekspluatācijā,» sacīja Druķis.

Viņš uzsvēra, ka

birojs ir nopietni strādājis, lai informētu un izglītotu nozares pārstāvjus par būvniecības labo praksi un nepieciešamajām izmaiņām.

«Biroja durvis ir atvērtas visiem, un ļoti labprāt tiek uzklausīts ikviens. Īpaši konstruktīva sadarbība mums ir izveidojusies ar pašvaldībām un to būvvaldēm, kas izrāda lielu interesi un ir visplašāk pārstāvētas BVKB organizētajos semināros visā Latvijā. Šā gada jūnijā notika pirmā ES būvniecības nedēļa, bet 27.novembrī Rīgā notiks starptautiska būvniecībai veltīta konference, kurā piedalīsies nozares autoritātes un eksperti no Baltijas, Skandināvijas un Vācijas, kas jau tagad ir ļoti atzinīgi izteikušies par BVKB darbu,» stāstīja Druķis.

Biroja uzdevums ir būt profesionālam un objektīvam savos darbos un lēmumos, darbojoties valsts, sabiedrības un arī uzņēmēju ilgtermiņa interesēs,

jo tikai sakārtotai un ilgtspējīgai uzņēmējdarbībai ir nākotne un attīstības perspektīvas, norādīja Druķis.

«Kopējie biroja uzstādījumi ir nemainīgi - drošas ēkas ekspluatācijā, kvalitatīvs darbs būvlaukumos un atbilstoši būvprojekti, kuru pārbaudes BVKB sertificētie speciālisti sāks veikt, sākot ar 2016.gadu. Būvniecības politikas veidotāji ir Saeima un Ministru kabinets. Būvniecības politikas virzītājs ir Ekonomikas ministrija. Birojs ir ministrijas padotības iestāde, kas, balstoties uz BVKB darba pirmā gada rezultātiem, sniedz ministrijai priekšlikumus būvniecības politikas pilnveidošanai,» uzsvēra Druķis.

Jau ziņots, ka Būvindustrijas nevalstisko organizāciju koordinācijas centra sēdē secināts, ka BVKB darba metodes - pārņemt nozares politikas veidošanu un virzīšanu, nerēķinoties ar nozares viedokli, ignorējot objektīvo būvniecības procesu, - šobrīd sašķel būvniecības jomu.

Būvniecības padomei, kura uz pirmo sēdi sanāca 2014.gada novembrī, gada laikā tika likts pamats sadarbības modelim ar Ekonomikas ministriju (EM). EM vairākkārt lūdza Būvniecības padomes viedokli par iecerētajiem grozījumiem normatīvajos aktos, un tas pārsvarā arī tika ņemts vērā.

Diemžēl Būvniecības padomes darbības noslēdzošajā posmā parādījās jauna tendence EM attieksmē pret būvniecības nozari, proti, nozare vairs netiek iepriekš informēta par EM iecerēm, konsultācijas nenotiek. Vērojama ministrijas darbības pakļaušana BVKB iecerēm, un viedokļi, kas nesakrīt ar BVKB pozīciju, tiek ignorēti, savukārt institūcijas, kas atļaujas paust kritiku, tiek izslēgtas no informācijas aprites, informēja Būvindustrijas nevalstisko organizāciju koordinācijas centra prezidija priekšsēdētājs Valdis Birkavs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu