Šis gads piena pārstrādes sektoram būs smags, ar zaudējumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šis gads piena pārstrādes sektoram būs smags un daudziem piena pārstrādes uzņēmumiem tas varētu noslēgties ar zaudējumiem, pastāstīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

«Gads būs smags, daudziem būs arī redzami zaudējumi. Varbūt kāds, kas ir mazāks vai vidējs uzņēmums un ir vairāk orientējies uz vietējo tirgu, es pieļauju, būs nostrādājis ar nelielu peļņu,» sacīja Šolks, piebilstot, ka līdz gada beigām ir atlikuši vairāki mēneši, tāpēc šobrīd ir grūti pateikt, kāds būs gads kopvērtējumā.

Viņš atzina, ka arī Latvijas piena pārstrādes nozares šā gada apgrozījumu ir pāragri prognozēt. «Es domāju, ka jau zināmu laiku tas [apgrozījums] ir stabili zems, jo vietējā tirgū cenas pēdējos pāris mēnešus būtiski nemainās un ir ar nelielu tendenci samazināties. Kas attiecas uz eksportu, tad, cik katrs spēj kaut ko atrast, tik arī dara un meklē jaunus produktus, jaunas iespējas. Es zinu, ka daudzi strādā ar ASV tirgu,» sacīja Šolks.

LPCS valdes priekšsēdētājs arī pastāstīja, ka pašreizējā tirgus situācijā nozarei ļoti svarīga ir eksporta tirgu apguve. Tāpēc negatīvi vērtējams, ka ne visi piena pārstrādes uzņēmumi var pretendēt uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrēto atbalstu ar intensitāti līdz 90% jaunu tirgu apguvei. «Nupat pēdējais precedents bija, ka trīs [piena pārstrādes] uzņēmumi to nav spējuši dabūt, jo nav atbilduši [LIAA klasifikācijas sistēmai par naudas piešķiršanu],» sacīja LPCS valdes priekšsēdētājs.

Viņš arī norādīja, ka piena pārstrādes uzņēmumu atbalsta saņemšanu LIAA atbalsta programmās ierobežo arī konkurence ar citu nozaru kompānijām, piemēram, IT un metālapstrādes jomas uzņēmumiem, kas ir ļoti attīstīti. Tā kā atbalsta apmērs dalībai starptautiskajās izstādēs un konferencēs, tirdzniecības misijās un kontaktbiržās ārvalstīs ir ierobežots, piena pārstrādes uzņēmumi nereti to nevar saņemt par spīti valdības nostādnēm, ka piena pārstrādes nozare ir viena no valsts prioritārajām sfērām.

Savukārt lielie piena pārstrādes atbalsta saņemšanas nosacījumu dēļ «de minimis» programmā šobrīd nevar pretendēt uz atbalstu jaunu tirgu apguvei. Arī pašu finanšu resursu tiem pašreizējā tirgus situācijā pietrūkst. «Savas naudas, ņemot vērā krīzi un tirgus situāciju, vienkārši nav,» teica Šolks. Turpretī mazie piena pārstrādes uzņēmumi, kuri uz atbalstu var pretendēt, lielajiem eksporta tirgiem nespēj nodrošināt nepieciešamos produkcijas apmērus.

LPCS apvieno 13 piena pārstrādes uzņēmumus un piecus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu