ASV un ES sāk 6.sarunu raundu par brīvās tirdzniecības līgumu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Reuters

Briselē pirmdien sākusies Eiropas Savienības (ES) un ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīguma (TTIP) sestā sarunu kārta, kas ilgs līdz piektdienai.

ASV un ES jau gadu risina sarunas par šo līgumu. ES cer, ka sarunas noslēgsies 2016.gada pirmajā pusē pirms ASV prezidenta vēlēšanām novembrī, atklāja kāda augsta amatpersona.

«Ir iespējams noslēgt ambiciozu un sabalansētu līgumu ar pašreizējo ASV administrāciju, tas būtu labi,» norādīja amatpersona, piebilstot, ka oficiāls tālejošs grafiks sarunām nepastāv, bet ir vēlme intensīvi turpināt darbu.

Tikmēr abās Atlantijas okeāna pusēs vērojama zināma pretestība TTIP, kritiķiem uzskatot, ka nolīgums var nopietni kaitēt patērētāju aizsardzībai, lai gan abu pušu delegācijas galvo, ka to nepieļaus.

Eiropas Parlamenta (EP) locekļi arī bažījas, ka sarunas nav pietiekami caurredzamas.

Lai TTIP ieraudzītu dienas gaismu, ASV un ES būs jāpārvar daudzas domstarpības, piemēram, lauksaimniecības politikā.

Pēc pēdējās sarunu kārtas ASV delegācijas vadītājs Dens Melanijs norādīja, ka sarunas bijušas izaicinājumu pilnas, un prognozēja, ka turpmākās tikšanās prasīs «daudz radošuma un daudz neatlaidības».

Nākamā - septītā - sarunu kārta, visticamāk, tiks ieplānota septembrī, atklāja ES amatpersona.

Ja šo vienošanos izdosies noslēgt, tā kļūs par pasaulē plašāko brīvās tirdzniecības līgumu.

ES lēš, ka brīvās tirdzniecības līgums ES tautsaimniecībai papildus gadā dos 119 miljardus eiro, bet ASV ekonomikai - 95 miljardus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu