Japānā izstrādāti lokani skaļruņi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Japāņu pētniekiem ir izdevies radīt elastīgu ierīci, kas vienlaikus spēj pildīt gan mikrofona, gan skaļruņa funkcijas, turklāt ir gan lokāma, gan arī staipāma.

Staipāmās akustiskās ierīces izgatavošanā pētnieki izmanto elastīgā silikona formā «ieaustu» spirāli, kas izgatavota no galistāna, un neodīma magnētu. Galistāns ir trīs metālu - gallija (Ga), indija (In) un alvas (Sn) - sakausējums, kam istabas temperatūrā ir šķidrs agregātstāvoklis, atsaucoties uz publikāciju Scientific Reports, ziņo Newsru.com.

Laboratoriskajos eksperimentos noskaidrots, ka SAD (Stretchable Acoustic Device) ierīce, kuras darbības pamatā ir elektromagnētiskā mijiedarbība starp galistānu un magnētu, savas īpašības nezaudē pat pēc ilgstošas staipīšanas. Ja stiepuma daudzums nepārsniedz 50% no spirāles diametra, ieraksta kvalitāte nepasliktinās arī pēc 2000 vienvirziena staipīšanas reizēm.

Ja tā var teikt, pašreizējais izstrādājums ir visai primitīvs. Tas skan frekvenču diapazonā no 20 herciem līdz 20 kiloherciem, ko cilvēka auss uztver, taču atskaņotā materiāla kvalitāte pagaidām ir zema.

Tai pašā laikā tīmeklī publicēts video, kurā pētnieki ar savu izstrādājumu ieraksta modinātāja pīkstienus un tos pēcāk atskaņo. Šādas skaņas galistāna elastīgajam mikrofonam/skaļrunim ierakstīt un atveidot sanāk tīri labi.

Saprotams, ka izstrāde vēl ir sākuma procesā, taču perspektīvā lokani šāda veida gadžeti varētu palīdzēt attīstīties valkājamajām viedierīcēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu