NASA zonde «New Horizons» palidojusi garām Plutonam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) zonde «New Horizons» otrdien pirmo reizi vēsturē palidojusi garām pundurplanētai Plutonam, sniedzot astronomiem iespēju tuvāk iepazīties ar šo tālo debess ķermeni.

Zonde vistuvāk Plutonam atradās plkst.14.49, palidojot tam garām 12 500 kilometru attālumā. Tiesa, pirmie pundurplanētas tuvumā uzņemtie attēli Zemi sasniegs 14 stundas vēlāk.

«New Horizons» sniegs zinātniekiem pirmos tuvumā uzņemtos attēlus, lai gan agrākā Saules sistēmas tālākā planēta ir zaudējusi statusu un tagad ir pundurplanēta Kuipera joslā.

Par Plutonu ir maz zināms tā attāluma un neparastās orbītas dēļ, kas apgrūtina tā novērošanu no Zemes. Orbitālais Habla teleskops ir spējis uzņemt tikai mazus miglainus attēlus, kamēr «New Horizons» spēs uzņemt attēlus, kuros būs redzami futbola laukuma lieluma objekti.

Zondes instrumenti varēs fiksēt virkni datu par Plutonu, lai varētu noteikt tā ģeoloģiju, virsmas sastāvu un temperatūras.

Jāpiezīmē, ka

zinātnieki jau ir guvuši pirmās vērtīgās ziņas par pundurplanētu un tās attiecas uz tās izmēru.

Proti, ja iepriekš pētniekiem nebija īstas skaidrības par Plutona rādiusu, un tas tika definēts kā lielums koridorā starp 1150 un nedaudz vairāk par 1200 kilometriem, tad šobrīd jau ir zināms, ka Plutona diametrs ir 2370 km un rādiuss ir tuvāk lielākajai aplēsei, proti, 1185 km.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu