TV attīstības vēsture: no izliekta līdz ieliektam ekrānam (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Kad radās vārds «televīzija»?», «Vai tiešām TV attēls bija vien pastmarkas lieluma?», «Kurā gadā pirmo TV pārraidi Latvijā vēroja vienīgo 20 televizoru īpašnieki?» – šie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem atbildes atradīsiet infografikā apkopotajā TV attīstības vēsturē, kas iezīmē arī mūsdienu attīstības tendences – arvien augstāka izšķirtspēja, lielāki ekrāni un ieliekti TV.

«Pieprasījums pēc lielākiem TV ekrāniem, jo īpaši 50 un vairāk collu, pēdējo gadu laikā ir audzis septiņas reizes, un prognozējam, ka nākamā gada beigās divās trešdaļās mājsaimniecību TV ekrāni pārsniegs jau 45 collas. Turklāt līdz ar ekrānu palielināšanos aug patērētāju prasības pret attēla kvalitāti. Ja vēl nesen HD (augsta izšķirtspēja) un full HD bija jaunums, tagad tehnoloģiju iespējas sasniegušas UHD jeb īpaši augstu izšķirtspēju, kam salīdzinājumā ar full HD ir četrkārt vairāk pikseļu, kā arī ievērojami uzlabots attēla dzidrums un detalizācija, nodrošinot izteiksmīgas krāsu toņu nianses. Arī ieliekts ekrāns ir viens no jaunākajiem sasniegumiem, kas iezīmē pagrieziena punktu televizoru attīstībā,» stāsta Viktors Markuls, Samsung Electronics Baltics sadzīves elektronikas biznesa vadītājs Baltijā.

Tāpat tehnoloģiju attīstība ietekmē satura patēriņa paradumus, kā skaidro kino kritiķe Daira Āboliņa: «21. gadsimta kino kļūst arvien intīmāks – tikpat personisks kā grāmatas lasīšana mājās. Mēs paši izvēlamies, kad, ko un ar ko skatīties kopā, turklāt tagad augstākās izšķirtspējas ekrāni sniedz iespēju izbaudīt kino klasiku, mākslas un melnbaltās filmas to pareizajās krāsu niansēs un gammās, ko līdz šim uz nepareizajiem informācijas nesējiem vienkārši neredzējām. Pieprasījums pēc augstvērtīga satura un tehnoloģiju attīstība ir motivators restaurācijai, kas pat desmitkārt redzētās filmās kā «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» ļauj atklāt līdz šim nemanītas detaļas. Lielā un mazā ekrāna specifiku iemācījušies respektēt arī latviešu režisori.»

Kā ziņots, Samsung Electronics, līderis TV tehnoloģijās, radījis savu pirmo izliekto īpaši augstas izšķirtspējas televizoru (UHD TV), uzstādot jaunus inovāciju, dizaina un satura standartus TV industrijā. Pirmo reizi tas tika prezentēts šā gada janvārī patērētāju elektronikas izstādē CES (Consumer Electronic Show) Lasvegasā, iegūstot vairākus apbalvojumus, tagad pieejams arī Latvijā un Baltijas valstīs.

Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu