Rīgas pilsētas būvvalde inspekcijā uz LNB jauno ēku dosies rīt (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas pilsētas būvvalde inspekcijā uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jauno ēku dosies rīt, pastāstīja Kultūras ministrijas (KM) LNB projekta īstenošanas darba grupas eksperts Jānis Dripe.

Dripe atzīmēja, ka KM vakar tikās ar būvvaldes vadītāju Ingusu Vircavu un telefoniski sazinājās arī ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC), kurš izplatījis paziņojumu, ka uzdevis Rīgas domes institūcijām sekmēt KM centienus nodot LNB ēku ekspluatācijā.

Vircavs pastāstīja, ka tikšanās ar KM pārstāvjiem un kultūras ministri Daci Melbārdi (VL-TB/LNNK) noritējusi konstruktīvi - apspriesti gan jau padarītie darbi nepilnību novēršanai, gan vēl darāmie darbi un nepieciešamie dokumenti. Sarunas laikā nevienam neesot radušās šaubas, ka šos jautājumus iespējams nokārtot līdz nedēļas beigām, lai piektdien, 6.jūnijā, varētu sasaukt ekspluatācijā pieņemšanas komisiju.

Kaut arī pēdējos dokumentus, piemēram, par baltā šķīduma izcelsmi, kas sūcas no kāpnēm un atbalsta sienām, KM iesniegs tikai šodien, Vircavs pauda pārliecību, ka būvvaldes speciālisti tos izvērtēs līdz rītdien paredzētās komisijas sanāksmei.

Rīt vai nākamnedēļ

Ekspluatācijā pieņemšanas komisija visu jautājumu loku varētu izvērtēt un «Gaismas pili» pieņemt ekspluatācijā jau rīt vai nākamās nedēļas sākumā, pastāstīja būvvaldes vadītājs.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas būvvalde konstatējusi vairākas nepilnības «Gaismas pils» jaunbūvē. Vircavs atklāja, ka uz «Gaismas pils» atbalsta sienām un kāpnēm izdalās nezināmas izcelsmes balts šķīdums, kura cēloņi un ietekme nav zināma, tāpēc bija vajadzīga sertificēta eksperta izvērtējums par šķīdumu un tā ietekmi.

Dripe ziņoja, ka LNB ēkas labiekārtojuma arhitektūras izbūvēto daļu apsekojis būveksperts un Rīgas Tehniskās universitātes profesors Juris Biršs. Būveksperts atzinis, ka LNB jaunajā ēkā konstatētais baltais šķidrums - kalcija hidroksīda nogulsnes -, kas izdalījies šuvju vietās, esot normāla būvprocesa pazīme.

Lūdz papildu piecas dienas

KM aizvakar bija vērsusies būvvaldē, lai lūgtu papildu piecas darba dienas laika nepilnību novēršanai, pastāstīja Vircavs. Viņš norādīja, ka, kaut arī teorētiski visa dokumentācija būvvaldē iesniegta 20.maijā, atklājies, ka virkne dokumentu vēl nav kārtībā. Vairākus atzinumus būvnieki izskatīšanai būvvaldē iesnieguši dokumentu izvērtēšanas laikā. Pēdējie izpildmērījumu dokumenti būvvaldē saņemti tikai pirmdien, tie vēl jāizvērtē, savukārt citos izpildmērījumos atklātas novirzes no projekta.

Būvvaldes speciālisti arī norādījuši, ka daudzviet labiekārtošanas un apdares darbi nav veikti «maksimāli rūpīgi un kvalitatīvi». Būvnieki joprojām nav saņēmuši pozitīvu Rīgas domes Satiksmes departamenta atzinumu. Būvvaldē iesniegts departamenta atzinums ar dažādām piezīmēm, kas jānovērš līdz 30.maijam, taču nav apliecinājuma, ka šie darbi būtu paveikti. Konstatēts, ka bibliotēkas ēkā nav ievērotas visas vides pieejamības prasības - nav marķējuma uz pirmā un pēdējā kāpņu pakāpiena, kā arī uz ieejas durvju logu stikliem.

Ņemot vērā pasūtītāja lūgumu, būvvalde pagarinājusi ekspluatācijā pieņemšanas komisijas sastāva noteikšanas termiņu līdz 10.jūnijam.

Nodošanas ekspluatācijā process ir atdalīts

Dripe skaidroja, ka «Gaismas pils» jaunbūves nodošanas ekspluatācijā process ir atdalīts no pārējo infrastruktūras objektu nodošanas ekspluatācijā. Līdz ar to radušās arī kādas nepilnības iesniegtajos papilddokumentos, savukārt attiecībā uz pamatdokumentāciju kritiskas piezīmes neesot saņemtas.

Attiecībā uz papilddokumentos minētajām problēmām Dripe paskaidroja, ka tiek runāts, piemēram, par lietus kanalizācijas akas jautājumu - šis jautājums attiecas arī uz pašvaldības SIA «Rīgas ūdens» un ir noskaidrots. Tāpat panākta vienošanās saistībā ar to, ka iekšējiem tīkliem - piemēram, kabeļiem un ūdens tīkliem - bija pāris desmitu centimetru nobīde no projektā paredzētās atrašanās vietas.

Jau ziņots, ka LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic «Nacionālā būvkompāniju apvienība», ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA «Re&Re», AS «RBSSKALS» un SIA «Skonto būve». Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecības izmaksas prognozētas 163,06 miljoni eiro, taču projekta īstenošanas laikā «Gaismas pils» izmaksas pieaugušas līdz 256,1 miljonam eiro.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu