Lībija: ASV gaisa triecienā Lībijas austrumos nogalināts Alžīrijas džihādists Belmohtars

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV gaisa triecienā Lībijas austrumos ir gājis bojā Alžīrijas džihādists Mohtars Belmohtars, kura organizētā ķīlnieku krīzē Alžīrijas gāzes atradnē 2013.gada janvārī tika nogalināti 38 ķīlnieki, svētdienas vakarā paziņoja starptautiski atzītā Lībijas valdība.

«Amerikāņu iznīcinātāji veica operāciju, kuras rezultātā gāja bojā Mohtars Belmohtars un Lībijas pilsoņu grupa, kas piederēja teroristu organizācijai Lībijas austrumos,» teikts valdības paziņojumā, kas tika ievietots sociālajā tiklā «Facebook».

ASV Aizsardzības ministrija (Pentagons) paziņoja, ka Belmohtars bijis šā gaisa trieciena mērķis, bet neapstiprināja viņa nāvi.

Vienacainais islāmistu komandieris Belmohtars ir bijis Ziemeļāfrikas džihādistu grupējuma «Al Murabitun» («Sargi») līderis, bet vēl pirms tam vadījis teroristu grupējumu ««Al Qaeda» islāma Magrebā» (AQIM). Viņu par teroristisku darbību meklēja vairākas valstis.

«Es varu apstiprināt, ka pēdējās nakts pretterorisma trieciena Lībijā mērķis bija Mohtars Belmohtars.

Triecienu īstenoja ASV lidmašīnas. Mēs turpinām novērtēt operācijas rezultātus un sniegsim detalizētāku informāciju,» paziņoja Pentagona preses sekretārs pulkvedis Stīvs Vorens.

ASV vēl neapstiprināja šīs operācijas detaļas, bet ASV armija agrāk ir izmantojusi bezpilota lidaparātus uzbrukumos konkrētiem mērķiem šajā reģionā.

Lībijas paziņojumā teikts, ka operācija notikusi «pēc konsultēšanās ar Lībijas pagaidu valdību», kas bāzējusies valsts austrumu pilsētā Tobrukā un ir starptautiski atzīta.

Ziņu avoti šajā valdībā sacīja, ka gaisa triecieni tika vērsti pret pozīcijām dienvidos no Adždabijas pilsētas apmēram 160 kilometrus uz rietumiem no Bengazi.

Čadas armija 2013.gada martā paziņoja, ka tās karavīri nogalinājuši Belmohtaru Mali ziemeļos. Ziņu avoti drošības spēkos pērn paziņoja, ka Belmohtars ir dzīvs un pārcēlies uz Lībiju.

«Al Murabitun» izveidojās, apvienojoties Belmohtara izveidotajam grupējumam «Ar asinīm parakstījies bataljons» un Mali džihādistu grupējumam «Kustība par vienotību un džihādu Rietumāfrikā» (MUJAO).

«Al Murabitun» maijā paziņoja, ka zvērējis uzticību džihādistu grupējumam «Islāma valsts», bet Belmohtars norobežojās no šā paziņojuma un solīja turpināt atbalstīt «Al Qaeda».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu