Eiro grupas vadītājs: bez SVF vienošanās ar Grieķiju nav iedomājama

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiro zonas finanšu ministru grupas (eiro grupas) vadītājs Jerūns Deiselblūms piektdien paziņoja, ka vienošanās par glābšanas aizdevumu ar finanšu grūtībās esošo Grieķiju bez Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) līdzdalības nav iedomājama. SVF atsauca savu komandu no 11 stundas ilgušajām sarunām, ka sarunas jau pirms tam ilgušas piecus mēnešus bez rezultātiem.

Bez SVF vienošanās «nav iedomājama, jo tai ir nepieciešams pienācīgs saturs, un, ja tai ir pienācīgs saturs, SVF arī piedalīsies», Deiselblūms teica žurnālistiem Hāgā dienu pēc tam, kad fonds atsauca savu komandu no sarunām ar Atēnām.

SVF ceturtdien atsauca savu komandu no 11 stundas ilgušajām sarunām Brisele, sakot, ka vienošanās panākšana ir tāla, lai gan jau piecus mēnešus turpinās sarunas starp aizdevējiem un

Grieķijas valdību, kas nevēlas turpināt taupības pasākumus, lai gan pastāv iespēja, ka jau mēneša beigās tā nespēs atmaksāt savus parādus.

«Joprojām mūsu starpā ir plašas viedokļu atšķirības lielākajā daļā nozīmīgāko jomu,» vēlāk žurnālistiem Vašingtonā teica SVF preses pārstāvis Gerijs Raiss. Viņš piebilda, ka nav panākts nekāds progress, lai samazinātu šīs atšķirības.

«Tādējādi mēs esam ļoti tālu no vienošanās,» viņš sacīja.

Tomēr Deiselblūms norādīja, ka gadījumā, «ja SVF aiziet - ko, esmu pārliecināts, tas nedarīs -, tad daļa programmas finansējuma būs zaudēta, un tad mums vairs nebūs pamata».

«Bez SVF iesaistes neiztikt,» atzina Nīderlandes finanšu ministrs.

Jau vēstīts, ka divi Grieķijas valdības ministri piektdien paziņoja, ka Grieķijai ir jāpanāk vienošanās ar starptautiskajiem kreditoriem eiro zonas sanāksmē 18.jūnijā, lai novērstu savu nespēju atmaksāt valsts parādu.

Grieķijas valdība ceturtdien paziņoja, ka «pastiprinās» centienus atrisināt nesaskaņas ar starptautiskajiem aizdevējie, «tostarp tuvāko 24 stundu laikā».

Grieķija piecus mēnešus ir turpinājusi sarunas ar starptautiskajiem kreditoriem - Eiropas Savienību (ES), Eiropas Centrālo banku (ECB) un SVF -, cenšoties panākt, lai kreditori tai izmaksātu pēdējo starptautiskā aizdevuma daļu 7,2 miljardu eiro apmērā.

Kreditori atsakās to darīt, kamēr Grieķija neapņemas veikt noteiktas ekonomikas reformas.

Grieķijai pirms mēneša beigām jāpanāk vienošanās ar kreditoriem, lai iegūtu naudu savu parādu atmaksāšanai. Grieķijas nespēja to panākt novestu valsti līdz defoltam un iespējamai aiziešanai no eiro zonas.

Galvenie klupšanas akmeņi šajās sarunās ir Grieķijas nākotnes budžeta mērķi, ekonomikas reformas, pensijas un nodokļu ieņēmumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu