Tiešraide: konference TEDxRiga - 20 atzīti pašmāju un ārzemju runātāji

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Prestižās TED kustības nacionālā mēroga konference TEDxRiga šogad norisināsies 11. jūnijā Rīgas vecākajā kinoteātrī Splendid Palace, visas dienas garumā apvienojot vairāk nekā 20 pašmāju un ārzemju runātāju. Pasākuma vadmotīvs šogad ir «The Power of Small» jeb «Mazā spēks», kas ikvienu mudina domāt par to, ka katra, kaut neliela, iniciatīva spēj radīt nozīmīgas izmaiņas.

Biļetes uz pasākumu iespējams iegādāties www.ekase.lv un kinoteātra Splendid Palace kasē, un to cena ir 50 eiro. Studentiem tiek piedāvāta īpaša cena — 30 eiro.

TEDxRIGA 2015 THE POWER OF SMALL PROGRAMMA

Iveta Vaivode, fotogrāfijas māksliniece un viena no prestižās Starptautiskās fotogrāfijas vasaras skolas (ISSP) dibinātājām, ir pētījusi savas dzimtas saknes Latgalē, kur atklājusi sen zudušas pasaules skaistumu.

Klāvs Sedlenieks, sociālantropologs un pasniedzējs, ir viens no sociālantropoloģijas virziena pamatlicējiem Latvijā. Viņš labprāt komentē sabiedrības norises medijos, kas viņu padara par vienu no Latvijas redzamākajiem viedokļa paudējiem un intelektuāļiem.

Dāvis Kaņepe ir kultūras aktīvists un filmu režisors, plašāk pazīstams kā Kaņepes Kultūras centra, viena no nozīmīgākajiem mūsdienu kultūras centriem Rīgā, idejas autors.

Aurēlija Šimkus ir jauna un talantīga pianiste, kura spēlē klavieres kopš četru gadu vecuma un ar savu klavierspēli jau izpelnījusies starptautisku atzinību.

Anna Rosling Rönnlund nāk no Zviedrijas un ir vizionāre, kura cenšas lielā datu daudzumā saskatīt sistemātiskumu un padarīt datus saprotamus un viegli interpretējamus.

Mārtiņš Vaivars ir debašu kultūras aktīvists un viens no tās pamatlicējiem Latvijā. Nodibinājis organizāciju «Quo Tu Domā», Mārtiņš iestājas par debašu kultūras un kritiskās domāšanas attīstību Latvijā.

Valdis Zatlers, ķirurgs ortopēds un bijušais Latvijas prezidents, ir visupirms ārsts - savā domāšanā, dzīves atziņās un darbos. Savā karjerā izgājis cauri skaudriem piedzīvojumiem, viņš grib dalīties ar atziņām, kas ir mūsu dzīvības vērtas.

Heidi Reinson ir patērētāju uzvedības un neiromārketinga pētījumu eksperte no Igaunijas. Savā darbā Heidi apvieno divas attālas pētījumu nozares – mārketingu un kognitīvo zinātni, lai izprastu patērētāju uzvedību.

Evelīna Ozola, urbāniste un arhitekte, mudina domāt par ielu kā publisku telpu un cenšas atrast veidus, kā to padarīt dažādam sabiedrības grupām draudzīgāku un patīkamāku.

Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs apvienojušies skaņu mākslas kolektīvā «Bērnu rīts», kas, izmantojot skaņas, telpas un laika mijiedarbību, rada priekšnesumus ārpus ierastajiem priekšstatiem.

Austris Mailītis ir latviešu arhitekts, kurš strādājis pie vairākiem liela mēroga projektiem, tai skaitā Latvijas paviljona Šanhajas Expo 2010, Šaoliņas lidojošo mūku tempļa Ķīnā un citiem. Austris ir vairāku Latvijas un starptautisku balvu ieguvējs.

Uldis Zariņš pēc izglītības un nodarbošanās ir bibliotekārs, taču sirdī mūziķis. Uldis ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas Stratēģiskās attīstības nodaļas vadītājs, kuru īpaši interesē autortiesību jautājumi.

Dace Dzenovska ieguvusi doktora grādu sociālantropoloģijā Kalifornijas universitātē Bērklijā un šobrīd ir pasniedzēja Oksfordas universitātē. Daces līdzšinējie pētījumi saistīti ar nacionālismu, valsts jēdzienu un migrāciju postsociālisma kontekstā.

Aivars Gribusts, izglītības kompānijas «Lielvārds» dibinātājs un vadītājs, izaicina esošo izpratni par izglītības sistēmu un mudina domāt par izglītības nākotni 21. gadsimtā.

Toms Rudzinskis ir džeza saksofonists un komponists, Amsterdamas konservatorijas absolvents un vairāku starptautisku džeza balvu ieguvējs.

Madara Makare ir sociālā uzņēmēja, kura no Andrejsalā dzimušās neformālās frīkbaiku kustības palīdzējusi rasties uzņēmumam, kas mazina sociālās atstumtības riskus.

Uga Dumpis ir epidemiologs un infektologs, kurš uzrauga infekcijas slimību izplatību Latvijā un konsultē veselības aprūpes politikas veidotājus. Uga iestājas par atbildīgu antibiotiku lietošanu un aicina domāt par medicīnas potenciālu nākotnē.

Perpetuum Ritmico ir perkusiju ansamblis, kuru raksturo entuziasms, profesionalitāte un domas lidojums. Četri tajā spēlējošie mākslinieki spēlē skaņdarbus no folka līdz avangardam un no klasikas līdz populārajai mūzikai.

Art Smith ir šefpavārs no ASV, kuru aizrauj ideja, ka ēdiens tuvina cilvēkus. Art ir vairāku restorānu līdzīpašnieks, un viņa pavāra talantu novērtējušas arī daudzas slavenības un ASV valsts augstākās amatpersonas.

Jānis Strods ir zinātnieks, kurš šobrīd strādā Londonas universitātes koledžā un attīsta matemātiskus modeļus, lai tulkotu cilvēku uzvedību datora kodos.

Mārtiņš Zaumanis ir ikgadējo TEDxRiga Stāstu medību uzvarētājs, kurš ASV Vusteras Politehniskajā institūtā aizstāvējis doktora disertāciju par pārstrādāta asfaltbetona izmantošanas iespējām un iegūtos rezultātus aprobējis ielu segumu izbūvē Ņujorkā.

TEDxRiga 2015 partneris ir Lattelecom, atbalstītāji Latvijas Pasts, Stockmann, Rīgas Ekonomikas augstskola, Latvijas Universitāte, Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība Latvijā, Tinto, Green Print, Rīgas Nami, informatīvie atbalstītāji TVNET, LETA, TV24, Latvijas Radio un Radio NABA.

TED ir starptautiska bezpeļņas organizācija ar devīzi «Idejas, ar kurām vērts dalīties» (Ideas worth spreading). Organizācijas pamatmērķis ir iepazīstināt plašāku publiku ar dažādu jomu speciālistu radītām idejām cilvēces attīstībai un dzīves kvalitātes un apkārtējās vides uzlabošanai.

Lai veicinātu ideju apmaiņu nacionālā līmenī, dzima TEDx kustība, kas lokālām komūnām — sabiedrībai, organizācijām un personībām — dod iespēju veidot ilgtspējīgus dialogus. TEDx konferences plāno un koordinē vietējie organizatori, izmantojot labāko TED konferenču praksi. Pirmā TEDxRiga jeb neatkarīgi organizētā TED konference Rīgā tika rīkota 2012. gada jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu