Bauskā ar Krievijas investoriem būvē piena sūkalu pārstrādes rūpnīcu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piena uzpircēja un tirgotāja SIA «Baltic Dairy Board», kas pirms diviem gadiem kā SIA «Sigilo KV» izsolē iegādājās maksātnespējīgo AS «Bauskas piens», sākusi rūpnīcas būvniecību, piesaistot Krievijas investorus un plānojot ražot sūkalu un laktozes produktus.

Kā informēja uzņēmumā, «Baltic Dairy Board» parakstījis līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA). Līgums paredz Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu 1 738 68 eiro apmērā, savukārt projekta kopējās izmaksas ir 4 057 181 eiro.

Patlaban jau ir noslēgti līgumi ar iekārtu piegādātājiem un ir uzstādīta daļa no iekārtām, kā arī sākta pārējo iekārtu uzstādīšana.

Rūpnīcas platība būs vairāk nekā 800 kvadrātmetri, un to plānots pabeigt šā gada novembrī. No laktozes pārstrādes fermentācijas ceļā iecerēts iegūt etanolu, ko tālāk pārstrādāt par bioetanolu, augstvērtīgas lopbarības piedevas, kā arī attīrītu, sašķidrinātu ogļskābo gāzi. Tāpat plānots iegūt sūkalu proteīnu, kuru tālāk pārstrādās pulverī. Sūkalas uzņēmums iecerējis iepirkt no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas siera un biezpiena ražotājiem.

Daļu saražotās produkcijas iecerēts realizēt vietējā tirgū, bet daļu - Eiropas valstu tirgū, kur pēc tās esot lielāks pieprasījums.

Saskaņā ar «Firmas.lv» informāciju SIA «Baltic Dairy Board» reģistrēta Jelgavā 2008.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 700 000 eiro.

Uzņēmuma apgrozījums 2014.gadā bija 11,84 miljoni eiro salīdzinājumā ar 10,81 miljonu 2013.gadā, savukārt peļņa bija 387 734 eiro salīdzinājumā ar 1,03 miljonu peļņu iepriekšējā gadā.

Līdz šā gada 22.aprīlim uzņēmuma īpašnieki bija Kaspars Kazāks un Ilona Kazāka, bet pēc tam uzņēmumam tika piesaistīti Krievijas pilsoņi Sergejs un Anastasija Regukhi ar 9,50% kapitāldaļu katram, savukārt Kazākam patlaban ir 53%, bet Kazākai - 28% kapitāldaļu.

Uzņēmuma iepriekšējais nosaukums bija SIA «Sigilo KV». Uzņēmuma darbības profils bija piena uzpirkšana realizācijai galvenokārt Lietuvā, kā arī piena produktu un olu tirdzniecība.

Kā ziņots, «Sigilo KV» 2013.gada 24.janvārī izsolē no AS «GE Money Bank» par 280 000 latu nopirka «Bauskas piena» nekustamo īpašumu un iekārtas. Īpašumu veido trīs zemesgabali ar kopējo platību 63 175 kvadrātmetri un uz tiem esošas būves - bijušā piena pārstrādes kompleksa ēkas un palīgēkas, divas attīrīšanas iekārtas, kā arī piena ražošanas korpusa jaunbūve.

Toreiz uzņēmuma vadība atzina, ka neplānojot sākt piena produktu ražošanu, bet izvērtēs, kā izmantot nopirkto īpašumu - kā saldētu produktu noliktavu, vai arī sākt kādu inovatīvu produktu ražošanu.

«Bauskas piena» maksātnespēju tiesā pieprasīja piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība «Dzēse». Bauskas tiesa atzina uzņēmuma maksātnespēju no 2008.gada 30.septembra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu