SVF: Saūda Arābija šogad reģistrēs ievērojamu budžeta deficītu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC ietekmīgā dalībvalsts Saūda Arābija šogad reģistrēs budžeta deficītu 20% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērā, ņemot vērā naftas ienākumu strauju kritumu, otrdien paziņoja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

«Sagaidāms, ka valdības izdevumi 2015.gadā saglabāsies spēcīgi, kas daļēji skaidrojams ar vairākiem vienreizējiem faktoriem, kamēr naftas ienākumi ir samazinājušies,» norāda SVF. «Tādējādi SVF prognozē, ka valdības budžeta deficīts šogad veidos aptuveni 20% no IKP.»

Prognozētais deficīts veidos aptuveni 130 miljardus dolāru (118 miljardus eiro), jo SVF lēš, ka Saūda Arābijas IKP šogad veidos 649 miljardus dolāru.

Tikmēr Saūda Arābijas valdības prognozē, ka valsts budžeta deficīts šogad veidos vien 39 miljardus dolāru.

SVF skaidro, ka naftas cenu kritums pasaules tirgū izraisījis ievērojamu valsts ienākumu kritumu, taču ietekme uz pārējo ekonomiku līdz šim bijusi ierobežota, ņemot vērā spēcīgus valsts izdevumus.

Fonds prognozē, ka Saūda Arābijas ekonomika šogad pieaugs par 3,5%, bet nākamgad - par 2,7%.

Naftas nozares ienākumi veido vairāk nekā 90% no pasaulē lielākās naftas eksportētājas Saūda Arābijas valsts ienākumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu