«Skonto būve» Inčukalna gudrona dīķu sanācijai prasot vēl 11 miljonus eiro; VVD tam neredz pamatojumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

SIA «Skonto būve» prasa vēl aptuveni 11 miljonus eiro, lai sekmīgi pabeigtu Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektu, taču Valsts vides dienests (VVD) šo prasību uzskata par nepamatotu, informēja VVD pārstāve Jūlija Ņikitina. VVD esot saņēmis mutisku informāciju no uzņēmuma, ka gudrona dīķu sanācijas darbi var tikt apdraudēti, jo līgumā paredzētais finansējums var izrādīties nepietiekams darbu pabeigšanai. Rakstisks apstiprinājums vai kādi konkrēti aprēķini gan no uzņēmuma neesot saņemti.

Taču «Skonto būve» dienestam ir mutiski norādījusi, ka sanācijas darbu turpināšanai un pabeigšanai Dienvidu dīķī pēc termiņa beigām, iespējams, būs nepieciešams rast papildus līdzekļus, pastāstīja Ņikitina.

Uzņēmumam Inčukalnā ir jāstrādā saskaņā ar jau parakstīto līgumu, uzsver VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova. Viņa informē, ka neoficiālas pārrunas ar uzņēmumu jau ir notikušas un VVD aicinājis to iesniegt pamatotus faktus par sanācijas darbu apgrūtinājumiem, kā arī izstrādāt vairākus scenārijus projekta pabeigšanai ar jau piešķirto finansējumu.

Līgums ar SIA «Skonto būve» par Inčukalna gudrona dīķu sanāciju ir noslēgts 2010.gada 24.septembrī, tam paredzot 28,49 miljonus eiro. Savukārt 2014.gada 21.maijā tika parakstīti līguma grozījumi, palielinot summu līdz 42,67 miljoniem eiro. Pamatojums tam bija gudrona netipiskās ķīmiskās īpašības, līdz ar to bija radusies nepieciešamība mainīt sanācijas darbu norisi.

Saskaņā ar spēkā esošo līgumu, līdz šā gada vasarai ir jāpabeidz piesārņotā ūdens nosūkšana un attīrīšana no pirmā slāņa Dienvidu dīķī, kā arī divu slāņu ekskavācija un apstrāde. Dīķa aizpildīšana ar speciālu materiālu jāpabeidz līdz šā gada septembrim, un tad dīķa teritorija tiks pārklāta ar pretinfiltrācijas materiālu. Vienlaikus līdz jūlijam jāveic sērskābā gudrona un smilts maisījuma ekskavācija no Ziemeļu dīķa, kā arī utilizācija. Ziemeļu dīķa aizpildīšana un labiekārtošana jāpabeidz augustā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu