Blērs: Rietumiem jāsadarbojas ar Krieviju pret islāma ekstrēmismu (29)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rietumvalstu līderiem vajadzētu nolikt malā domstarpības ar Krieviju par Ukrainu, lai sadarbotos augošo islāma ekstrēmisma draudu apkarošanā, trešdien ieteica bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs.

Blērs Londonā teiktā runā sacīja, ka ekstrēmistu ideoloģijas izplatīšanās Tuvajos Austrumos, kā arī Pakistānā, Afganistānā un Ziemeļāfrikā ir «vislielākie draudi 21.gadsimta globālajai drošībai».

«Šajā jautājumā, lai kādas būtu mūsu domstarpības, mums vajadzētu būt gataviem sadarboties ar Austrumiem, sevišķi ar Krieviju un Ķīnu,» sacīja Blērs.

Bijušais britu premjers sacīja, ka Austrumiem un Rietumiem ir kopīga interese par reliģiskā ekstrēmisma bīstamību un tai vajadzētu būtu globālās darba kārtības augšgalā.

Blērs sacīja, ka daudzi cilvēki ir «dīvaini negribīgi» atzīt kopīgo tendenci, kas vieno islāmistu kustības visā pasaulē, bet «mums ir jābūt vienā pusē» pret bīstamu ideoloģiju, kas ir «sagrozīts» islāms.

«Reģionā notiek titāniska cīņa starp tiem, kas grib, lai šis reģions pievērstos mūsdienu pasaulei politiski, sociāli un ekonomiski, un tiem, kas tā vietā grib radīt reliģiskas atšķirības un ekskluzivitātes politiku,» sacīja Blērs.

Viņš paskaidroja, ka nostāšanās «vienā pusē» pret islāma ekstrēmismu nozīmē atbalstīt reliģiskās brīvības principus un uz atklātiem noteikumiem balstītas ekonomikas. Tas nozīmē atbalstīt jaunās valdības Ēģiptē un Tunisijā un palīdzēt drošības dienestiem Lībijā un Jemenā reformēties, sacīja Blērs.

Viņš nosauca situāciju Sīrijā par «pilnīgu katastrofu» un atzina, ka gan Sīrijas prezidenta Bašara al Asada palikšana pie varas, gan opozīcijas nākšana pie varas ir «slikti varianti».

Viņš arī nosauca par «absurdu» to, ka Rietumvalstis iztērējušas tik daudz aizsardzībai pret islāma ekstrēmismu, kas tiek mācīts jauniešiem valstīs, «ar kurām mums ir tuvas drošības un aizsardzības attiecības». Blērs ierosināja G20 uzsākt starptautisku programmu reliģiskās neiecietības iznīdēšanai šo valstu izglītības sistēmās un pilsoniskās sabiedrības organizācijās.

Blērs bija Lielbritānijas premjerministrs no 1997. līdz 2007.gadam. Tagad viņš ir pārstāvis tā sauktajā Tuvo Austrumu kvartetā, kura sastāvā ir ANO, Eiropas Savienība, ASV un Krievija.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu