VK vēl nav saņēmusi deputātu lūgumu izvērtēt operas darbību (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts kontrolē (VK) vēl nav saņemts Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputātu lūgums izvērtēt Latvijas Nacionālās operas (LNO) darbību, informēja VK. Patlaban VK iepazīstas ar LNO mājaslapā pieejamo uzņēmuma «Deliotte Latvia» sagatavoto informāciju par finanšu un juridisko auditu operā par 2009.-2013.gadu.

Jautājums par iespējamu revīziju Latvijas Nacionālajā operā varētu tikt izskatīts pēc «Deloitte Latvia» veiktā audita izvērtēšanas un attiecīga oficiāla lūguma saņemšanas no Saeimas komisijas, norādīja VK.

Jau ziņots, ka Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija 2.aprīļa sēdē nolēma lūgt Valsts kontroli izvērtēt LNO darbību. Valsts kontroles uzmanība tiks lūgta tādēļ, ka tas ir vienīgais veids, kā noteikt atbildīgos, kuru dēļ operas darbībā pieļautas nepilnības, sēdē pauda komisijas vadītāja Elīna Siliņa.

«Ir sajūta, ka iestādē bijis ļoti aizvēsturisks finanšu vadības stils,» VSIA «Latvijas Nacionālā opera» (LNO) padziļinātās izpētes finanšu un juridiskā audita par 2009.-2013.gadu rezultātus komentēja Siliņa. Viņasprāt, operas amatpersonas pieņēmušas, ka tā ir nevis kapitālsabiedrība, bet budžeta iestāde, kurā tik, cik iedod, var arī iztērēt. Komisijas priekšsēdētāju galvenokārt uztrauca finanšu uzskaites nepilnības.

LETA jau ziņoja, ka LNO audita rezultāti norāda uz nepilnībām LNO līdzšinējās vadīšanas procesā kopumā, kas aptver finanšu un operatīvo plānošanu, plānu izpildi, analīzi un kontroli. Auditā tika konstatēts, ka nepilnības skar visas audita laikā apskatītās jomas, līdz ar to nevarēja identificēt vienu darbības neefektivitātes iemeslu.

Auditori LNO ieteica nodrošināt tiešāku valsts finansējuma apjoma sasaisti ar LNO iekšējiem rezultatīviem rādītājiem un ārējiem ekonomiskajiem rādītājiem, kā arī nodrošināt, ka visām deleģējamām funkcijām un uzdevumiem tiek skaidri definēti sasniedzamie rezultatīvie rādītāji.

LNO valde apņēmās veidot auditoru rekomendāciju ieviešanas plānu, tās sadalot pēc sarežģītības pakāpes un līdzekļiem, kas nepieciešami to ieviešanai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu