Soli tuvāk lokanai elektronikai (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Samsung un ar šo koncernu saistīti pētnieki savās laboratorijās ir spēruši lielu soli lokanu elektronisku ierīču vairumražošanas virzienā.

Progresīvo materiālzinātņu speciālistiem Dienvidkorejā ir izdevies uz speciāli apstrādāta metāliskā elementa germānija slāņa burtiski «izaudzēt» perfekti tīras grafēna loksnes. Šajā procesā grafēns sāk augt vairākās vietās vienlaicīgi un tad savienojas, veidojot veselu liela izmēra struktūru, kas perspektīvā ievērojami palētinātu šā materiāla izmantošanu elektroierīču ražošanā.

Sungkjunkvanas universitātes Progresīvo materiālu un inženierijas skolā izstrādātā grafēna «audzēšanas» metode dod iespēju salīdzinoši viegli kāroto materiālu atdalīt no germānija pamatnes, ko savukārt var apstrādāt un izmantot atkal.

Grafēns, ko veido oglekļa atomu sešstūri vienā kārtā, ir ļoti izturīgs, ļoti lokans materiāls ar labu siltuma un elektrovadītspēju. Samsung, kā arī citi elektronikas ražotāji šā iemesla dēļ ļoti kāro apgūt grafēna ražošanu masveidā, kas patlaban ir sarežģīts un dārgs process.

Kad izmaksas samazināsies, pavērsies plašas iespējas dažādu valkājamo mobilo ierīču, kā arī lokanas elektronikas izstrādē.

Pašreizējās tendences tehnoloģiju pasaulē liecina, ka perspektīvā grafēns varētu aizstāt silīciju mikroprocesoru ražošanas jomā. Skaitļošana tādējādi kļūtu efektīvāka un ātrāka. Grafēns ir arī spēcīgs kandidāts nākamās paaudzes ekrānu ražošanas jomā. Mūsdienās ekrāna ražošanā plaši tiek lietots indija alvas oksīds, bet grafēnam būtu ievērojami daudz priekšrocību, jo tas ir caurspīdīgs un tikai vienu atomu biezs un izceļas ar augstām mehāniskas izturības īpašībām.

Var atzīmēt, ka vēl pirms desmit gadiem zinātnieki grafēnu ieguva no grafīta (no tā ražo zīmuļu iekšiņas), ko veido grafēna atomu kārtas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu