Misēklis Gaismas pilī

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Portāla TVNET lasītāja Ieva piedzīvojusi nepatīkamu situāciju jaunajā Gaismas pils ēkā, jo bibliotēkā neesot varēts iekļūt ar bērnu ratiņiem. Bibliotēkas pārstāvis skaidroja, ka ierobežojumi saistībā ar bērnu ratiņiem skaidrojami ar to, ka ēkas daļa tiek pielāgota Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē norisēm.

Lasītāja Ieva rakstīja: "Kādā decembra nedēļas visa ģimene (mēs ar vīru un 7 gadus, 5 gadus un 5 mēnešus veci bērni) bijām Rīgā ārstnieciskos nolūkos, bet, lai bērnus iepriecinātu un apskatītu kaut ko jaunu, nolēmām doties arī uz Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) - Gaismas pili.

Pēc palielas meklēšanas un staigāšanas apkārt lielajai ēkai beigu beigās veiksmīgi atradām īsto ieeju, bet prieks bija īss, jo izrādījās, ka ēkā ar bērnu ratiņiem ieeja liegta. Durvis, kas paredzētas cilvēkiem ar invaliditāti, nav paredzētas ģimenēm ar bērnu ratiņiem. Viņi mums palīdzēt nevarot....

Priecē, ka ir padomāts par cilvēkiem ar invaliditāti, bet vai tiešām Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ieeja māmiņām ar bērnu ratiņiem liegta? Kā ar jaunajām māmiņām, kuras studē un bibliotēka ir nepieciešama zināšanu pilnveidošanai?

Esam tiešām vīlušies... Priekšlikums - izvietot LNB mājas lapā un pie ēkas lielu lielu uzrakstu, lai mammas zin, ka viņas bibliotēkā ar bērnu ratiem tur nav vēlamas."

Pielāgošanās Latvijas prezidentūrai

Savukārt LNB Komunikācijas un mārketinga nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts TVNET norādīja, ka šobrīd atsevišķas telpas un infrastruktūra tiek pielāgota Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē (LPESP) norisēm, līdz ar to ir notikusi gan lasītavu, garderobes un Reģistratūras izvietojuma maiņa, gan krājuma pārvietošana bibliotēkas ietvaros, tostarp ir mainīta ieeja un pastiprinājušās drošības prasības.

Prezidentūras laikā (līdz 30. jūnijam) apmeklētāji bibliotēkā var iekļūt pa ieeju no Valguma ielas, savukārt

galvenā ieeja (no Uzvaras bulvāra puses) paredzēta prezidentūras dalībniekiem.

Šīs durvis, pie kurām ved arī speciāla uzbrauktuve, iepriekš piesakoties pa tālruni 67287635, LPESP apsardzes pārstāvja pavadībā atļauts izmantot personām ar kustību traucējumiem, kuras pārvietojas invalīdu ratiņos.

LPESP drošības, higiēnas un ētisku (ratiņu pārbaudes gadījumā) apsvērumu dēļ minētā iespēja iekļūt bibliotēkā pa galveno ieeju neattiecas uz vecākiem ar bērnu ratiņiem. LNB neliedz vecākiem ar bērnu ratiņiem iekļūt bibliotēkā caur pašreizējo apmeklētāju ieeju (no Valguma ielas). Tiesa, Zilberts vērsa uzmanību, ka

šajā pusē, lai nokļūtu pie ieejas durvīm, jākāpj pa kāpnēm, līdz ar to, bērnu ratiņi būtu jānes.

Viņš apgalvoja, ka LNB turpina būt atvērta dažādām auditorijām un sociālo grupu pārstāvjiem, tostarp jaunajām māmiņā, piedāvājot krājumu, pakalpojumus un vidi izglītībai, pētniecībai, pašattīstībai un atpūtai.

Gaismas pils pārstāvis lūdza izturēties ar sapratni pret veiktajā pārmaiņām bibliotēkā. «Iespēju robežās cenšamies izrādīt maksimālu pretimnākšanu ikvienam apmeklētājam, taču pašreizējos apstākļos aicinām rēķināties, ka bērnu ratiņus nākas arī uznest pa kāpnēm līdz ieejai. Bibliotēkā ratiņus iespējams atstāt Reģistratūrā vai doties ar tiem uz lasītavu, izmantojot liftu. Atvainojamies par sagādātajām neērtībām.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu