Rīgas domes opozīcija prasa būvvaldes vadītāja atkāpšanos (172)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc Zolitūdē notikušās traģēdijas, kurā dzīvību zaudēja 54 cilvēki, Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājam Ingusam Vircavam ir jāatkāpjas no sava amata, uzskata partijas «Vienotība» Rīgas domes deputātu frakcijas priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Vircavs šodien domes sēdē divas stundas skaidroja, stāstīja un atbildēja uz jautājumiem par sabrukušā veikala «Maxima» būvniecības gaitu un tā uzraudzību, tomēr viņam neizdevās pārliecināt opozīcijas deputātus, ka būvvalde ir darījusi visu iespējamo, lai novērstu traģēdiju.

Deputāti arī pauda pārsteigumu, ka būvvaldi vada cilvēks ar ģeogrāfa izglītību.

«Mēs šodien nemeklējam vainīgos, jo to noskaidros kriminālizmeklēšana. Svarīgi, lai traģēdijā iesaistīto ķēdē katrs redzētu savu atbildību. Mūsu kā deputātu pienākums ir runāt par būvvaldes vadītāja atbildību. Būvniecības likums, Ministru kabineta vispārējie būvniecības noteikumi un būvvaldes nolikums, neraugoties uz Vircava mēģinājumiem sašaurināt atbildību, nosaka, ka pašvaldības būvvalde pārrauga un kontrolē būvniecību Rīgas pilsētā,» norādīja deputāte.

Pēc Ēlertes domām,

būvvaldes lielākā kļūda bija pieļaut, ka «Maxima» veikalu un tai cieši līdzās esošo ēku var būvēt divās kārtās,

kas nozīmē, ka līdz 21.novembrim būvdarbi notika gan uz jumta, gan pazemē ēkā, kuru dienā apmeklē tūkstošiem cilvēku. «Būvvalde pieļāva, ka veikala jumts tiek pārvērsts par būvlaukumu pretēji elementāriem drošības noteikumiem un veselajam saprātam,» uzsvēra Ēlerte.

«Vircavam uz visiem jautājumiem ir tikai viena atbilde - tas nekur nav rakstīts.

Būvvaldei nav vajadzīgs tāds vadītājs, kurš nesaprot, cik nozīmīgs ir objekts, kurā atrodas daudz cilvēku un notiek būvdarbi. Ja būvvaldes vadītājs nesaprot, ka būvinspektoram jābūt nepārtrauktā sasaistē ar būvniekiem, viņam nevajag būt vadītājam,» uzskata deputāts Olafs Pulks (V).

Pēc Pulka domām, Rīgas domē ikviens ir līdzatbildīgs par notikušo, piemēram, viņš kā pilsētas attīstības komitejas loceklis ir uzticējies domes priekšsēdētāja kontrolētajai institūcijai, kuras nolikumā teikts, ka tā kontrolē būvniecību.

«Izrādās, notiek tikai žurnālu pētīšana. Tas ir jābeidz. Šis būvvaldes vadītājs nevar palikt amatā. Būvvaldei ir tiesības pārbaudīt un apturēt būvniecību. Nevajag meklēt attaisnojumus, ka nevar. 54 cilvēki gājuši bojā. Būvvaldē ir vajadzīgs kāds, kas prot organizēt darbu, nevis tāds, kas atrod atrunas,» uzskata domnieks.

Ja domes priekšsēdētājs Vircavu neatlaidīs, viņš uzņemas pilnu atbildību, ka šis cilvēks turpinās strādāt būvvaldē, uzsvēra Pulks, aicinot Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) un vicemēru Andri Ameriku (GKR) atbalstīt Vircava atbrīvošanu no amata.

Rīgas dome jau sajutusi spiedienu no «Maximas» attīstītājiem - «Homburg» grupas

Ušakovs pēc sēdes žurnālistiem norādīja, ka Vircavs domes sēdē gari un juridiski korekti jau izskaidroja visus būvvaldes pienākumus un pilnvaras. Ja būvvalde rīkotos ārpus likuma rāmjiem, tai nāktos tiesāties ar investoriem. Rīgas mērs piebilda, ka Rīgas dome pirms aptuveni deviņiem mēnešiem jau izjutusi nopietnu spiedienu no sagruvušās «Maximas» attīstītājiem - «Homburg» grupas - par to, ka būvvalde rada pārāk lielu birokrātiju.

Rīgas mērs arī neredzēja problēmu tajā, ka Vircavam nav atbilstošas izglītības - viņš norādīja, ka iestādes vadītāja pienākums ir organizēt administratīvo darbu un nodrošināt iestādes funkcionēšanu. Būtiski, lai atbilstoša izglītība un sertifikāti būtu tiem darbiniekiem, kuri veic būvniecības procesu kontroli un citus specifiskus pienākumus.

Komentāri (172)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu