Krievijā no apcietinājuma atbrīvoti jau četri «Greenpeace» aktīvisti (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijā no apcietinājuma pret drošības naudu atbrīvoti jau četri starptautiskās vides aizstāvju organizācijas «Greenpeace» aktīvisti.

Ceturtdien no apcietinājuma atbrīvots fotogrāfs Deniss Siņakovs, organizācijas preses sekretārs Andrejs Allahverdovs, kuģa ārste Jekaterina Zaspa, savukārt trešdienas vakarā tika atbrīvota arī brazīliešu aktīviste Ana Paula Alminuhana Masiela.

Tikmēr ceturtdien tiesa nolēma, ka pret drošības naudu tiks atbrīvots arī «Greenpeace» aktīvists no Jaunzēlandes Džons Bīčams. Viņš gan vēl nav atbrīvots no apcietinājuma.

Foto: AP/ScanPix

Jau vēstīts, ka divas Sanktpēterburgas tiesas šonedēļ atļāva no apcietinājuma atbrīvot kopumā 21 «Greenpeace» aktīvistu apmaiņā pret divu miljonu rubļu (31 800 latu) lielu drošības naudu par katru personu.

30 ekologu kustības «Greenpeace» aktīvisti, kurus Krievija pēc protesta akcijas Barenca jūras ūdeņos septembrī arestēja un turēja ieslodzījumā Murmanskā, pagājušajā nedēļā tika nogādāti Sanktpēterburgā.

Aktīvisti 18.septembrī Barenca jūrā mēģināja nokļūt uz uzņēmuma «Gazprom neftj šeļf» naftas ieguves platformas «Prirazlomnaja», lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa «Arctic Sunrise» klāja. Pēc aizturēšanas «Arctic Sunrise» kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

Aizturēto vidū ir seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 citu valstu, tostarp Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas, pilsoņi.

Aizturētie sākotnēji tika apsūdzēti pirātismā, bet oktobra beigās Krievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka apsūdzības pirātismā tiek pārkvalificētas uz apsūdzībām huligānismā.

Foto: AP/ScanPix

Aktīvistu arestēšana piesaistīja plašas sabiedrības uzmanību, un vairākas pasaules mēroga slavenības, tostarp Madonna un Pols Makartnijs, nākušas klajā ar aicinājumu viņus atbrīvot.

Izskatot aktīvistu lūgumus atbrīvot viņus pret galvojumu, Sanktpēterburgas tiesa līdz šim noraidījusi tikai vienu lūgumu. Arestētajam Austrālijas pilsonim radistam Kolinam Raselam apcietinājuma termiņš pirmdien tika pagarināts līdz 24.februārim.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu