Eirozona mīkstinās atsevišķām dalībniecēm noteikumus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai risinātu parādu krīzi, eiro zonas ārkārtas samitā ir panākta vienošanās, ka finanšu grūtībās nonākušās Eiropas Monetārās savienības (EMS) valstis, tostarp Grieķija, Īrija un Portugāle, saņems aizdevumus ar zemākiem procentiem un garākiem atmaksas termiņiem.

Ceturtdien atklātībā nonākušais samita noslēguma paziņojuma projekts liecina, ka aizdevumu termiņš grūtībās nonākušajām EMS dalībniecēm tiks pagarināts no 7,5 līdz 15 gadiem, savukārt aizdevumu likmes samazinātas no 4,5% līdz 3,5%.

Ceļas eiro kurss

Reaģējot uz šīm ziņām, krasi cēlās eiro kurss. Eiro vērtība, kas vienā tirdzniecības brīdī ceturtdien bija noslīdējusi līdz 1,4137 ASV dolāriem, pakāpās līdz pat 1,4328 ASV dolāriem.

Diplomāti, kuriem bijusi iespēja iepazīties ar paziņojuma projektu, aģentūrai AFP sacījuši, ka par minētajiem pasākumiem eiro zonas finanšu ministri esot vienojušies jau 11.jūlijā, taču tā detaļas vēl bija jāizstrādā.

Būs jauna palīdzība Grieķijai

Pēc diplomātu vēstītā, samitā arī panākta vienošanās par jaunu eiro zonas un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) palīdzības paketi Grieķijai, kuras apmērs varētu sasniegt 71 miljardu eiro (aptuveni 50 miljardi latu).

Turklāt, īstenojot Vācijas prasību, Grieķijas otrajā glābšanās plānā piedalīsies arī privātie obligāciju turētāji, tostarp bankas, apdrošinātāji un investīciju fondi, liecina diplomātu sniegtā informācija.

Grieķija un Īrija ilgstoši lūgušas mīkstināt nosacījumus, ar kādiem tās saņēmušas aizdevumus no tā tā dēvētā eiro zonas glābšanas fonda jeb Eiropas Finanšu stabilitātes fonda, apgalvojot, ka pašreizējie nosacījumi ir pārāk stingri, lai savestu kārtībā savas finanses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu