Latvijā pieaug tuklo bērnu skaits; atbildīgajiem plāna nav

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/DC~

Arī Latvijā ar katru gadu nedaudz pieaug tuklo pirmklasnieku skaits, tomēr Latvijas iestādēm pagaidām nav nācies domāt par ļoti tuklo bērnu izņemšanu no ģimenes, ceturtdien vēsta laikraksts "Diena".

Avīze norāda, ka pēdējos gados ik pa laikam ASV uzvirmo diskusijas, ka, iespējams, bērni ar ārkārtīgi lielu lieko svaru uz laiku būtu jāizņem no ģimenes, vecākiem zaudējot aprūpes tiesības. Arī pašlaik ārvalstu medijos šo jautājumu aktualizējis Hārvarda universitātes bērnu aptaukošanās problēmu eksperts, taču Latvijā šis jautājums nekad nav bijis iestāžu darba kārtībā. Ar bērnu tiesībām un veselības aprūpi saistīto institūciju pārstāvji Latvijā šādu risinājumu sauc par diezgan radikālu un par daudz labāku uzskata sabiedrības izglītošanu.

Tomēr arī Latvijā ar katru gadu nedaudz pieaug tuklo pirmklasnieku skaits. Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījuma dati liecina, ka pērn 22,8% pirmās klases skolēnu bija liekais svars. Savukārt nepietiekama ķermeņa masa konstatēta 10,7% skolēnu.

Svara dēļ aprūpes tiesības nevienam neatņem

Latvijā bijuši vairāki gadījumi, ka vecāku neaprūpēti bērni ar nepietiekamu svaru izņemti no ģimenes, taču neviens, kad to darītu liekā svara dēļ. Reiz gan kāda bērna liekais svars bija viens no iemesliem, kāpēc skola pēc palīdzības vērsās pašvaldības dienestos. Tie atklāja ļoti nopietnas problēmas ģimenē, kuru dēļ vecākiem atņēma aprūpes tiesības, taču ne bērna svara dēļ.

"Nedomāju, ka ar represijām būtu jācenšas ko panākt, svarīgākais ir izglītojošais darbs,"

uzsver Veselības ministrijas (VM) pārstāve Inga Šmate, piebilstot, ka pagaidām Latvija bērnu svara ziņā Eiropas Savienības (ES) kontekstā izskatās labi un problēma nav tik plaši izplatīta.

Viņa norāda, ka ārstiem vajadzētu ziņot sociālajam dienestam, ja konstatē, ka bērnam ir radušās veselības problēmas tāpēc, ka ģimene nenodrošina pareizu uzturu. "Iespējams, jābūt labākai sadarbībai starp veselības aprūpes darbiniekiem, sociālajiem dienestiem un vecākiem," atzīst Šmate.

Uztura speciālistu algošanai naudas nav

Problēma esot arī tā, ka Latvijā uztura speciālistiem finansējuma trūkuma dēļ nav nodrošinātas valsts atalgotas darbvietas. Diētas ārste Lolita Neimane, kura Rīgas Stradiņa universitātē vada bakalaura programmu uztura speciālistiem, saka – protams, būtu labi, ja šie speciālisti varētu strādāt ne tikai privātos centros, bet skolu valdēs un pašvaldībās, kur varētu palīdzēt ar profesionālu padomu sociālajiem darbiniekiem.

Savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa tik kardinālus mērus kā bērna ar lieko svaru izņemšana no ģimenes neatbalsta. Viņasprāt, daudz būtiskāka esot sabiedrības izpratnes veidošana.

Aptaukošanās nozīmē arī slimības

Bērnu ārsti gan atgādina, ka aptaukošanos pavada arī slimības. Piemēram, pirms desmit gadiem Latvijā bija grūti atrast bērnus ar otrā tipa cukura diabētu, bet tagad tādu pacientu ir diezgan daudz. Tuklie bērni sirgst arī ar sirds un asinsvadu slimībām, cieš no paaugstināta asinsspiediena, aknu darbības traucējumiem un locītavu slimībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu