Tēvs izliekas par trūcīgu, lai nemaksātu alimentus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesas ceļā sešpadsmitgadīgā Nadīna ar māti bija veikušas DNS analīzes un panākušas uzturlīdzekļu piedzīšanu no tēva. Taču, nesen meitai sasniedzot pilngadību, tēvs pārtraucis alimentu maksāšanu, jo skaitās maznodrošināta persona. Meitenes tuvinieki šim aizbildinājumam netic un uzskata, ka vīrietis ne tuvu nav trūcīgs, tā pirmdien vēstīja LNT raidījums „Tautas balss”.

Vīrs atstājis Lieni vienu, kad sieviete bijusi piektajā grūtniecības mēnesī. Tā stāsta sievietes māsa Mārīte, kura ir pilnvarotā persona pārstāvēt māsu tiesā, kamēr tā devusies peļņā uz ārzemēm.

Tēvs pieprasa DNS analīzes

Mārīte „Tautas balsij” pastāstīja, ka jau vairākus gadus tiesājas ar māsas bijušo vīru, lai piedzītu tiesā uzturlīdzekļu maksāšanu māsas meitai Nadīnai. Pati Liene bija nolēmusi alimentus neprasīt, lai nebūtu jāklausās pārmetumos, un bijušo vīru aizmirst. Taču tad par tēva eksistenci 16 gadu vecumā sākusi interesēties Nadīna.

„Sākās ar to, ka Nadīna sāka interesēties par tēvu - atrast viņu un tā. Ja reiz valsts ir tādu likumu izdevusi, ka abiem vecākiem jārūpējas par bērnu, nu tad darīsim abi,” sacīja Mārīte. Taču vīrietis vispirms pieprasījis veikt DNS analīzes, lai pierādītu paternitāti.

Mārīte teica: „Tests parādīja, ka tā ir viņa meita, un ar to visa komunikācija beidzās.” Tomēr Liene ar meitu tiesājās un panāca, ka tēvs maksā alimentus. Taču pēc pāris gadiem, kad Nadīna kļuva pilngadīga, viņas tēvs pārtrauca gādāt par meitu – alimentus vairs neturpināja maksāt.

Tiesā uzzina, ka tēvs trūcīgs. Vai tiešām?

Tā kā Nadīna mācās vidusskolā un pati sevi uzturēt pagaidām nevar, Nadīna iesūdzēja tēvu tiesā, lai panāktu turpmāku alimentu izmaksu. Taču tad negaidīti izrādījies, ka tēvs no finansiāli nodrošināta vīrieša kļuvis par maznodrošinātu personu. „Tagad tiesā uztaisa sevi par tādu nabagu, ka nelabi paliek,” piebilda Mārīte.

Nadīnas tante pauda raidījumam pārliecību, ka konkrētais vīrietis nekādi neatbilstot mazturīgas personas statusam un to varot apliecināt arī draugi, paziņas, kas dzīvojot vienā pagastā ar Nadīnas tēvu.

„Cilvēkam, kam ir viss, - meitas mācās prestižā skolā Valmierā, viņam ir traktors, laba mašīna, trīs zemesgabali, divi dzīvokļi, viņš ir mazturīgais. Nu kāds viņš mazturīgais!? Viņam valsts apmaksā malku, komunālos maksājumus, vēl nez kādu pabalstu saņem, un viņš ir mazturīgais,”

sašutumu pauda Mārīte.

Pagasts atzīst, ka ģimene mazturīga

Līdz 31.jūlijam Nadīnas tēvam ir piešķirts mazturīgas personas statuss, tā „Tautas balsij” apliecina Jeru pagasta sociālā darbiniece Irēna Šomase. Vīrietis ar sievu esot atnesis izziņas no darbavietas par izpeļņu, un, pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem, viņa ģimene esot atzīstama par trūcīgu.

Pašvaldībā norādīja, ka vīrieša īpašumi neesot tik vērtīgi, lai ģimenei nepiešķirtu trūcīgas statusu. Vīrieša īpašumā esot 6 hektāri zemes, 1998.gadā ražota automašīna „Mazda”, viens dzīvoklis, savukārt māja piederot vīrieša mātei. Viņa bērniem jaunajā ģimenē tikušas piešķirtas arī brīvpusdienas skolā, sacīja Šomase.

Alimentus var piedzīt no vecvecākiem

Lai arī Nadīnai ir 18 gadi, viņai ir tiesības uz turpmāku alimentu izmaksu līdz 24 gadu vecumam, ja jauniete mācās vai studē dienas nodaļā. Ja tomēr kāds no vecākiem atsaka maksāt uzturlīdzekļus, bērnam jāvēršas tiesā. Savukārt, ja kāds no vecākiem nespējot apgādāt bērnu, tad atbildība jāuzņemas vecvecākiem.

„Latvijas tiesu praksē šī norma tiek maz izmantota diemžēl, bet es ieteiktu padomāt par šo iespēju, jo ļoti bieži teorētiski ir vecāki – mātes vai tēvi, kas savus īpašumus pārraksta uz savu vecāku vārda,” tā „Tautas balsij” skaidroja juriste Margarita Kralliša-Koļcova.

Turklāt, ja kāds no vecākiem tēlojot nabadzīgu un ļaunprātīgi nemaksājot uzturlīdzekļus bērnam, tad esot iespējas par viņa finansiālo stāvokli pārliecināties. Atbilstoši Civilprocesa 93.pantam, bērns ar tiesas lēmumu var pieprasīt banku izziņas un tādējādi uzzināt, vai kāds no vecākiem patiesi ir trūcīgs vai tikai izliekas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu