Lindermanu apsūdz par dokumentu viltošanu partijas dibināšanai (17)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«13.janvāra kustības» dibinātājam Vladimiram Lindermanam un partijas sekretārei Anastasijai Visockai uzrādītas apsūdzības par viltotu dokumentu iesniegšanu Uzņēmumu reģistram, apstiprināja jurists Illarions Girss, kurš šo lietu uzskata par politisku.

Lindermana dibinātā politiskā spēka nosaukums tagad ir «Par dzimto valodu», un tas ir pieteicis dalību arī pašvaldību vēlēšanās. Girss ir līderis deputātu kandidātu sarakstam Rīgā.

Ģenerālprokuratūrā aģentūrai BNS sacīja, ka saistībā ar «13.janvāra kustības» dibināšanu apsūdzības uzrādītas divām personām pēc Krimināllikuma 275.panta 2.daļas par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšanu un izmantošanu.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Iepriekš jau medijos izskanēja, ka ir aizdomas, ka partijas dibināšanā nepiedalījās noteikts cilvēku skaits. Lietā ir uzrādītas apsūdzības, bet līdz tiesai lieta nav gājusi, aģentūrai BNS sacīja prokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga.

Girss noliedz, ka «13.janvāra kustības» dibināšanā piedalījās pārāk mazs biedru skaits.

«Tai lietai ir politisks raksturs, jo būtiskais šeit ir tas, ka decembrī Drošības policija izbeidza kriminālprocesu, bet pēc tieslietu ministra iejaukšanās process tika atjaunots. Dibināšanā bija nepieciešamais cilvēku skaits, kas tika notariāli apliecināts,» uzsver Girss.

Girss uzskata, ka šī lieta nevar traucēt «Par dzimto valodu» dalību 1.jūnija pašvaldību vēlēšanās, jo lieta neesot ierosināta par partijas likvidāciju. «Kopš tā laika ir mainījusies partijas valde, biedru sastāvs, statūti, un viss ir reģistrēts, to nevar vairs atcelt,» uzskata Girss.

Jau vēstīts, ka pērnā gada Drošības policijas pārskats liecina, ka Latvijā ir normatīvo aktu nepilnības politisko partiju dibināšanas procesā, ko apzināti izmantojot radikāli orientētas organizācijas un personas.

Drošības policija norāda, ka, piemēram, pērn Daugavpilī notika pasākums, kura mērķis bija pieteikt jaunas partijas «Gods un kārtība» dibināšanu. Līdzīgi kā Vladimira Lindermana partijas «13.janvāra kustība» dibināšanā, tajā nepiedalījās noteiktais dibinātāju skaits – 200, taču formāli tika pieņemta partijas programma un statūti, kā arī ievēlēta valde. «Gods un kārtība» iesniedza Uzņēmumu reģistrā pieteikumu ierakstīšanai politisko partiju reģistrā, sacīts gada pārskatā.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu