Opozīcija prasīs apturēt likumus par pabalstu ierobežošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Opozīcijas partijas ir savākušas 37 deputātu parakstus, lai prasītu Valsts prezidentam apturēt Saeimas pieņemto grozījumu vairākos likumos publicēšanu, kas paredz, ka ierobežojumi slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku pabalstiem un bezdarbnieku pabalstam tiks saglabāti līdz 2014.gada 31.decembrim, informēja apvienības "Par labu Latviju" (PLL) Saeimas frakcijas konsultants Arno Pjatkins.

Prezidentam likumdošana jāaptur

Satversmes 72.pants noteic, ka prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu. Šādā kārtā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju.

Ja iepriekšminēto divu mēnešu laikā šāds pieprasījums neienāk, tad pēc šā laika beigšanās likums ir publicējams. Tautas nobalsošana tomēr nenotiek, ja Saeima vēlreiz balso par šo likumu un ja par tā pieņemšanu izsakās ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no visiem deputātiem, paredz Satversme.

Kā pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars, šo divu mēnešu laikā, kad ir apturēta Saeimā pieņemto likumu izsludināšana, CVK ir jāizsludina vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšana par šo likumprojekta nodošanu tautas nobalsošanai.

Ja tiks savākti vismaz 153 232 vēlētāju paraksti, notiks referendums, ja likumā noteiktais vēlētāju parakstu skaits netiks savākts, Valsts prezidents izsludinās Saeimas pieņemtos likumus un tie stāsies spēkā.

Šā gada budžetu neietekmēs

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) atzina, ka opozīcija izmantojusi likumā paredzēto iespēju un Valsts prezidentam tas jāņem vērā, un to paredz Satversme. Āboltiņa norādīja, ka šo likumprojektu apturēšana šā gada budžetu fiskāli nekā neietekmēs, bet varētu būt ietekme, domājot par nākamajiem gadiem un saistībā ar iestāšanos eirozonā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvijā patlaban svarīgākais ir garantēt tos pabalstus, kas patlaban paredzēti.

Pabalstus ierobežo līdz 2015. gadam

Kā ziņots, Saeima šodien pieņēma grozījumus likumos "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", kas iekļauti budžeta grozījumus pavadošo likumu paketē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu