Kiprai paredz negatīvu nākotnes perspektīvu (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskā reitingu aģentūra «Standard and Poor's» ceturtdien samazinājusi Kipras kredītreitingu, norādot, ka valsti apdraud aizvien pieaugošas finansiālās grūtības bez starptautiskā aizdevuma iegūšanas. Aģentūra Kipras kredītreitingu pazeminājusi par divām pakāpēm - līdz «CCC+», nosakot tam negatīvu nākotnes perspektīvu.

«Standard and Poor's» norāda, ka, ņemot vērā aizvien ierobežotākas valdības finansēšanas iespējas, tā uzskata risku par valsts parādsaistību maksātnespēju vērā ņemamu un pieaugošu.

«[Kredītreitinga] pazeminājums atspoguļo mūsu uzskatu, ka Kipras kredītspēja vēl vairāk pasliktinājusies kopš pēdējā samazinājuma 2012.gada 17.oktobrī, jo finansēšanas grūtības ir pieaugušas un saglabājas neskaidrība par oficiāla atbalsta noteikumiem pirms 2013.gada februārī paredzētajām prezidenta vēlēšanām,» vēsta aģentūra.

Taču aģentūra atzīst, ka, lai arī Kipras pārrunas ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), Eiropas Savienību (ES) un Eiropas Centrālo banku (ECB) bijušas lēnas, noteikts progress ir panākts.

Tāpat «Standard and Poor's» atzinīgi novērtējusi plašos izdevumu samazinājumus, kas iekļauti arī nākamā gada budžetā, taču tā brīdina, ka budžeta ienākumu prognozes varētu būt pārlieku optimistiskas.

Tikmēr SVF ceturtdien paziņoja, ka pārrunu noslēgšana par aizdevuma piešķiršanu Kiprai šogad nav gaidāma.

Kā vēstīts, 25.jūnijā Kipra paziņoja, ka kļuvusi par piekto eirozonas valsti, kas no vienotās valūtas partneriem lūdz finansiālu palīdzību.

Kipra kļuvusi par pirmo ES prezidētājvalsti, kura līdzās prezidējošās valsts pienākumu pildīšanai risina sarunas par finanšu palīdzības saņemšanu. Bloka rotējošo prezidentūru Kipra pārņēma 1.jūlijā.

Pirmdien Kipras Finanšu ministrija pavēstīja, ka valstij tuvākajā laikā varētu nākties pasludināt defoltu kredītu maksājumiem, kas tai jāveic šomēnes, ja vien neizdosies panākt vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu