«Standard&Poor's» ceļ Rīgas kredītreitingu par divām pakāpēm (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra «Standard&Poor's» Rīgas pilsētas novērtējumu ilgtermiņā izpildāmajām saistībām vietējā un ārvalstu pārvaldē paaugstinājusi par divām pakāpēm.

Rīgas kredītreitings no BB+/B palielināts uz BBB/A-2, saglabājot pozitīvu šo reitinga prognozi nākotnē.

Tādējādi šobrīd Rīgas pilsētai piešķirtais kredītreitings ir vienāds ar valsts kredītreitingu.

Reitingu aģentūras «Standard&Poor's» ziņojumā pie pieminētajām naudas summām Latvijas lata abreviatūras LVL vietā lietota Lietuvas lita abreviatūra - LTL.

«Standard&Poor’s» vērtējumā kā pozitīvi Rīgas pilsētas finanšu stabilitātes faktori minētas pašvaldības veiktās strukturālās reformas krīzes ietekmes pārvarēšanā un šo reformu noturība pēckrīzes periodā.

Novērtēts arī pašvaldības uzturētais augstais finanšu likvidātes līmenis budžeta un saistību maksājumu nodrošināšanai.

«Rīgas turība starptautiskā salīdzinājumā ir vidēja, taču reģionālā mērogā spēcīga. Pēc mūsu aprēķiniem, Rīgas IKP uz vienu iedzīvotāju vidējo līmeni valstī pārsniedz par vidēji 80%,» teikts «Standard&Poor's» ziņojumā.

«Rīgas finanšu pārvaldes komanda ir pierādījusi sevi ar spējīgu un apņēmīgu rīcību, lai strauji un būtiski pielāgotu savu budžetu ekonomisko apstākļu pasliktināšanās un straujas ieņēmumu pazemināšanās gadījumā, kā tas notika 2009. un 2010.gadā. Tādēļ pilsētas finanšu darbība bija spēcīga,» teikts ziņojumā.

Savukārt kā pašvaldības budžeta attīstību ierobežojošs faktors minēta Rīgas un arī pārējo Latvijas pašvaldību zemā autonomija nodokļu un pārējo ieņēmumu jomā. Rīgas dome informē, ka, pēc aģentūras aplēsēm, pašvaldības kontrolē ir mazāk nekā 10% no tās ieņēmumu bāzes. Tādēļ pašvaldību finanšu stabilitāte Latvijā ir lielā mērā atkarīga no valsts īstenotās nodokļu politikas.

Pēc aģentūras novērtējuma, Rīgas pašvaldībai ir ierobežotas iespējas veikt tālākus konsolidācijas pasākumus pēc 2009. un 2010.gadā veiktās budžeta izdevumu samazināšanas.

Prognozējot Rīgas budžeta attīstības scenārijus tuvākajos gados, reitinga aģentūra savā bāzes scenārijā paredz, ka, pretēji situācijai 2013.gadā, turpmākajos gados valsts kompensēs pašvaldībām potenciālos zaudējumus no pašvaldību galvenā ieņēmumu avota - iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes - samazināšanas.

Aģentūra arī norāda, ka Latvijas ekonomika 2012.-2015.gadā pieaugs par 4%, kas «palīdzēs Rīgas ekonomiskajai atlabšanai, ņemot vērā, ka tā ir valsts ekonomikas dzinējs».

Kredītreitinga aģentūra «Standard&Poor’s» Rīgu vērtē kopš 1997.gada. Jaunākais kredītreitings ir augstākais Rīgas pilsētas novērtējums kopš 2001.gada, kad tika saņemts līdzīgs reitinga novērtējums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu