Arvien populārāka kļūst tirdzniecība interneta veikalos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izvērtējot tirdzniecības apgrozījumu, var secināt, ka arvien populārāka kļūst tirdzniecība interneta veikalos, kur kopējais apgrozījums gada laikā palielinājies par 28,4%, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Vislielākais pieprasījuma kāpums vērojams datoru un komunikāciju iekārtu tirdzniecībā - gada laikā tas palielinājies par 42,6%. Savukārt lielākais kritums - par 12,6% - vērojams audio un video ierakstu mazumtirdzniecībā, kā arī grāmatu un avīžu tirdzniecībā - kritums 10,7%, kas lielā mērā ir tiešā veidā saistīts ar apgrozījuma kāpumu datoru un tamlīdzīgu iekārtu tirdzniecībā, norāda FM.

Mazumtirdzniecības apgrozījums oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājies par 1,4%. «Ņemot vērā indikatora svārstīgo dabu un to, ka gada pieauguma temps nozares apgrozījumam vēl arvien pārsniedz patērētāju ienākumu uzlabojumu, šāda salīdzinoši neliela korekcija agri vai vēlu bija gaidāma,» norāda FM.

Apgrozījums mēneša laikā pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem ir nedaudz samazinājies visās galvenajās patēriņa grupās - pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājies par 0,5%, nepārtikas preču, izņemot degvielu, apgrozījums - par 1,9%, savukārt degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājies par 1,4%.

Salīdzinot ar 2011.gada oktobri, mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājies par 9,2%, kas, neskatoties uz apgrozījuma sarukumu salīdzinājumā ar septembri, ir labāks rādītājs nekā iepriekšējā mēnesī. To galvenokārt izskaidro samērā vājais nozares veikums pērnā gada nogalē, kam sekoja spēcīgs apgrozījuma pieaugums šā gada vidū. Gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums pārtikas precēm palielinājies par 1,4%, nepārtikas preču, izņemot degvielu, tirdzniecības apjoms palielinājies par 12,8%, savukārt degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums pieaudzis par 12,4%.

Eiropas Komisijas publicētie Latvijas mazumtirdzniecības konfidences indeksi liecina, ka nozares attīstība ir stabila. Turpinās diezgan izteiktā cenu gaidu mazināšanās tendence, kas liecina par noturīgi zemu inflāciju arī turpmākajos mēnešos. Nedaudz ir kritusies aktivitāte un palielinājušies preču krājumi, taču izmaiņas ir marginālas un neliecina par krasām tendences maiņām nozarē, norāda FM. Patērētāju konfidences rādītājs ir saglabājies nemainīgs - nedaudz uzlabojušās patērētāju domas par vispārējo ekonomisko stāvokli, taču mazinājusies vēlme veikt nozīmīgus pirkumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu