Prognozē telekomunikāciju tarifu kritumu (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Telekomunikāciju pakalpojumu cenu kritums par 3,8% oktobrī no septembra ir dažādu mobilo sakaru operatoru akciju un interneta pakalpojumu sniedzēju konkurences rezultāts, teica Latvijas Telekomunikāciju asociācijas (LTA) izpilddirektors Jānis Lelis. Paredzams, ka telekomunikāciju cenu samazināšanās turpināsies.

Lelis teica, ka oktobra sakaru cenu kritums nebija negaidīts, taču tā apjoms bija lielāks, nekā viņš būtu prognozējis. Sakaru cenu lejupslīde bija otrs lielākais kritiens vienā mēnesī kopš 2008.gada februāra. Tad sakaru cenas samazinājās par 6,6%, salīdzinot ar 2008.gada janvāri. Sakaru cenu kritiens šā gada oktobrī iekļaujas gandrīz nepārtrauktā šīs nozares cenu lejupslīdē pēdējo desmit gadu laikā, Lelis sacīja.

Cenas krītas

«Esam nozare, kurā cenas nemitīgi krītas, un ar to varam lepoties,» Lelis teica. Kā izriet no Centrālās statistikas pārvaldes datiem, «sakaru» (pasta pakalpojumu, telefonu iekārtu un «telefona pakalpojumu») «svars» patēriņu cenu indeksā veido tikai 4,1% un ir samazinājies no 4,4% 2011.gadā un 5% 2010.gadā. Tas nozīmē, ka turpmāki telekomunikāciju cenu kritieni skars samērā mazu mājsaimniecības tēriņu daļu.

Kā uzskata Lelis, telekomunikāciju cenu samazināšanās turpināsies, taču, iespējams, ne līdzīgā tempā kā oktobrī.

Cenu karš

Jau ziņots, ka pēdējos pāris mēnešos ir plosījies «cenu karš» starp trīs Latvijas mobilo sakaru operatoriem - «Latvijas Mobilais telefons» (LMT), «Tele2» un «Bite Latvija». Pirmie, ar tarifu plānu «Brīvība» piedāvājot neierobežotus zvanus un īsziņas uz visiem tīkliem Latvijā par 6,99 latiem mēnesī, sevi pieteica LMT. «Bite Latvija» piedāvāja neierobežotus zvanus un īsziņas uz galvenajiem tīkliem par 5,55 latiem mēnesī. Tam sekoja līdzīgs «Tele2» priekšapmaksas «Zelta zivtiņas» piedāvājums «No Limit» par 4,99 latiem mēnesī.

«Tele2» arī uzskata, ka sācis «neierobežoto» zvanu plānu konkurenci jau 2009.gadā ar tarifu plānu «Meteorīts», kurā bija iekļautas 1500 minūtes «Tele2» tīklā un 500 minūtes citos tīklos, kā arī desmit megabaiti (MB) mobilā interneta jaudas. Vairāki nozares pārstāvji, tostarp LMT prezidents Juris Binde, ir izteikušies, ka retais mobilo sakaru klients spēj norunāt šādu apjomu, tādēļ jebkurš plāns ar vairākiem simtiem minūšu sarunu laika praksē ir «neierobežots».

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu