Visaginas AES būvniecība ir apdraudēta (59)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lietuvas vēlētāji referendumā noraidījuši Visaginas atomelektrostacijai (AES) projektu. Latvijas elektroapgādes uzņēmuma «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs piekrīt, ka kaimiņvalsts tautas nobalsošanas rezultāts būtiski palielina jaunās AES projekta īstenošanas riskus.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio atzina, ka šī situācija noteiktību projekta attīstībā nepiešķir.

Situācija salīdzināma ar stāvokli, kad vairāki projekta dalībnieki brauc vienā vilcienā uz vienu mērķi. Ar visiem kopā brauc arī Lietuvas komanda, kurā pēkšņi sākas nopietnas diskusijas un pārdomas, vai vispār braukt uz priekšu.

Vēl kustamies uz priekšu

Pagaidām gan vilciens atrodas uz sliedēm un brauc uz priekšu.

Lietuvā strādā vairāki desmiti japāņu speciālistu, kuri veic dažādus priekšdarbus. Arī Igaunijas un Latvijas energokompānijās strādā projektu komandas, kuru uzdevums ir savākt maksimāli daudz informācijas, ko sniegt savu valstu valdībām.

Mēs šajā situācijā gaidīsim dažas dienas vai nedēļas un mēnešus, kamēr izveidos jauno Lietuvas valdību. «Sagaidīsim skaidru Lietuvas lēmumu, ko īsti AES mītnes zemes saimnieki domā tālāk darīt.»

Jautāts, vai pieļauj, ka Lietuva varētu atteikties no AES projekta, Žīgurs atgādināja, ka šajās dienās izskanējuši dažādi vērtējumi.

Viņš norādīja, ka pat vēlēšanās uzvarējušo partiju pārstāvji, kuru līdz šim bija opozīcijā, šobrīd izsakās daudz pielaidīgāk par AES attīstības iespējām. Pirms vēlēšanām viņi vairāk kritizēja, bet tagad runā par iespējamu savas pozīcijas pārskatīšanu.

No enerģētiskā viedokļa stāvoklis Baltijas valstīs nav tik iepriecinošs. Lietuva ir kļuvusi par lielu enerģijas importētājvalsti. Tā importē aptuveni 70% enerģijas.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu