Par Visaginas AES būvniecību lems pēc Lietuvas referenduma (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Par Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta realizāciju lems pēc Lietuvā paredzētā konsultatīvā referenduma par AES būvi rezultātiem, norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Pēc viņa teiktā, referenduma rezultātiem būs vistiešākā ietekme uz lēmuma pieņemšanu par Visaginas AES būvniecību. «Vistiešākajā veidā. Mums ir jāsagaida referenduma rezultāti, un atbilstoši tam arī varēs lemt par tālāko šā projekta virzību,» paskaidroja premjers.

Lietuvas Seims jūlijā nolēma, ka Lietuvā tiks rīkots konsultatīvs referendums par Visaginas AES būvniecību un tas notiks vienlaikus ar parlamenta vēlēšanām 14.oktobrī. Balsotājiem būs jāizvēlas atbilde «jā» vai «nē» uz apgalvojumu «Es atbalstu jaunas atomelektrostacijas būvniecību Lietuvas Republikā». Tā kā referendums būs konsultatīvs, tā rezultāti nebūs juridiski saistoši.

Lietuva plāno līdz 2020.gadam uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija. Par projekta stratēģisko investoru ir izraudzīta Japānas kompānija «Hitachi». Lietuvas valdība plāno AES būvniecību sākt 2014.gadā, bet elektrības ražošanu tajā iecerēts sākt 2020.gadā.

Lietuvas jaunās AES koncesijas līguma projekts paredz, ka Latvijai būs 20% akciju AES operatorfirmā, savukārt Lietuvai un Igaunijai ‒ attiecīgi 38% un 22% akciju, bet «Hitachi» īpašumā nonāks 20% akciju. Pēc tā apstiprināšanas Latvijas Ekonomikas ministrija pauda pārsteigumu, ka tas noticis bez saskaņošanas ar partneriem, un piebilda, ka neparakstīs nevienu saistošu dokumentu, līdz Lietuva nebūs atbildējusi uz vairākiem jautājumiem, tostarp par akciju sadalījumu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu