Dombrovskis: Ja Visaginas AES neievēros mūsu intereses, varam pateikt «nē» (50)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā netiek ievērotas Latvijas ekonomiskās intereses, esam gatavi projektam pateikt «nē», - šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Sarunas par Latvijas līdzdalību šajā projektā sākās jau 2006.gadā, būtisks nosacījums visu šo laiku ir bijis projekta ekonomiskais ieguvums Latvijai. «Ir uzdoti vairāki jautājumi, taču Lietuva nesteidzas sniegt atbildes uz tiem,» sacīja premjers.

Kā uzsvēra Dombrovskis, lai gan tika ierosināts koncesijas līgumu saskaņot ar sadarbības partneriem, pašlaik Lietuva to virza vienpersoniski, «Latvijai būtiski jautājumi šajā projektā nav iekļauti». Kādi ir šie «jautājumi» premjers nekonkretizēja.

«Esam gatavi sarunas turpināt, taču, ja netiek ievēroti Latvijai būtiski noteikumi, esam gatavi pateikt [projektam] »nē«,» sacīja premjers.

Kā ziņots, koncesijas līgums ar projekta stratēģisko investoru - Japānas uzņēmumu «Hitachi» - tika parafēts 30.martā. Līgums nosaka galvenos projekta īstenošanas principus, paredzot AES projekta kompānijai tiesības projektēt, celt un ekspluatēt jauno kodolspēkstaciju un, kad būs pienācis laiks, to arī slēgt. Cita starpā dokumentā reglamentētas Lietuvas materiālās saistības un tiesības šai projektā.

Pašlaik koncesijas līguma projekts paredz, ka Latvijas AS «Latvenergo» šajā projektā varētu iegūt 20% daļu, ieguldījumam attiecīgi sasniedzot aptuveni vienu miljardu eiro (0,7 miljardus latu). Igaunija varētu iegūt 22% daļu, Lietuva - 38%, bet stratēģiskais investors «Hitachi» - 20%.

Tiek pieļauta arī iespēja, ka projektā varētu atgriezties Polija, lai gan tā pērn savu dalību tajā apturēja. Tādā gadījumā akciju sadalījums varētu mainīties.

Pēc Lietuvas Enerģētikas ministrijas aplēsēm, AES projekta izmaksas pašreizējās cenās varētu sasniegt piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu), bet, pieskaitot prognozējamos procentus, inflāciju un projekta investīciju vērtības izmaiņas valūtas kursu svārstību dēļ, - aptuveni 6,8 miljardus eiro, atgādina «Vz.lt».

AES būve varētu ilgt līdz 2020.-2021.gadam.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu