Sūdzas par «Latvenergo» finanšu konsultāciju iepirkumu (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

SIA «Deloitte Latvia» Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ir iesniegusi sūdzību par energokompānijas AS «Latvenergo» iepirkumu, kurā kā finanšu konsultāciju pakalpojumu sniedzējs Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektam tika izvēlēts Lielbritānijas uzņēmums «Project Financing Solution Limited», informēja «Latvenergo» un apliecina IUB dati.

Plašāka informācija par sūdzības būtību IUB interneta mājaslapā nav pieejama, un arī no «Deloitte Latvia» pārstāvjiem biznesa portālam «Nozare.lv» plašāku informāciju pagaidām nav izdevies iegūt.

«Latvenergo» savukārt pauž pārliecību par iepirkuma procedūras ievērošanu un izvēlētā konkursanta profesionalitāti.

«Deloitte» piedāvājums 2,8 reizes dārgāks

Energokompānija atgādina, ka «Deloitte Latvia» un «Deloitte LLP» koppiedāvājums pakalpojuma nodrošināšanā bija 2,8 reizes dārgāks nekā uzvarētāja piedāvājums.

Portāls «Pietiek.com» vēsta, ka saskaņā ar Lielbritānijas Uzņēmumu reģistrā atrodamo «Project Financing Solutions Limited» 2010.-2011. finanšu gada, kas beidzās 2011.gada 30.septembrī, finanšu pārskatu firmas gada apgrozījums bijis tikai 833 269 britu mārciņas (722 400 latu), tādējādi «Latvenergo» būtu uzņēmuma līdzšinējās darbības mērogiem ārkārtīgi liels.

Uzvarējusī - «miniatūra firmiņa»

Kā secina portāls, «faktiski «Project Financing Solutions Limited», kā to apliecina uzņēmuma gada pārskats, ir nevis liels konsultāciju uzņēmums, bet gan miniatūra firmiņa, kurā, neskaitot direktorus N.G.Sleiteru un Dž.R.Dolfinu, ir vēl tikai viens darbinieks».

«Lai gan publiski tiek runāts par uzņēmuma milzīgo pieredzi «konsultāciju sniegšanā starpvalstu projektos enerģētikas sektorā», uzņēmuma galvenā nodarbe, kā apliecina kompānijas sekretāra pienākumus pildošā «Wildwood Investments Limited», ir «finanšu un komerciālo konsultāciju pakalpojumi»,» raksta portāls.

«Latvenergo» savukārt norāda, ka «Project Financing Solution Limited» ir relatīvi neliela finanšu konsultantu firma, ja darbinieku skaits vai bilances rādītāji tiek salīdzināti ar nozares milžiem vai globālajām investīciju bankām. Tomēr, vērtējot piedāvātās projekta komandas iepriekšējo pieredzi un līdzšinējo iesaisti lielos enerģētikas projektos apvienojumā ar konkurētspējīgu piedāvājumu, energokompānijai esot pārliecība par sagaidāmo finanšu pakalpojumu kvalitāti un saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma izvēli.

Visaginas AES projekts - prioritāte Latvijai

Energokompānija atkārtoti norāda, ka Visaginas AES projekts ir viens no prioritārajiem projektiem enerģētikas sektorā Latvijā. «Latvenergo» turpina tā ekonomiskās pamatotības izvērtējumu no valsts un uzņēmuma izdevīguma aspekta. Sekojot AES projekta attīstības gaitai, gala lēmums ir jāpieņem 2,5 gadu laikā. «Šajā periodā uzņēmums ar saviem un piesaistītiem kompetentiem resursiem turpinās jau sākto atomenerģētikas ekonomiskos aspektu izvērtēšanu. Pilnvērtīga resursu iesaiste ātrāk sniegs atbildes uz sabiedrībai svarīgiem jautājumiem par iespējamo Latvijas līdzdalību Visaginas AES projektā,» norāda «Latvenergo» preses sekretāre Ivita Bidere.

«Lai attīstītu kompetenci atomenerģētikas ekonomiskajā un tiesiskajā aspektā, kas būs nepieciešams, ja Visaginas AES projekts turpinās attīstību, rodas vajadzība piesaistīt konsultantus. Finanšu konsultāciju pakalpojumu iegādei Visaginas AES projektam par labāko piedāvājumu sarunu procedūras rezultātā ir ticis atzīts »Project Financing Solution Limited« piedāvājums,» atgādina «Latvenergo».

Energokompānija arī atkārtoti uzsver, ka līgums ar pretendentu tiks slēgts tikai tādā gadījumā, ja šo nepieciešamību noteiks turpmākā projekta virzība.

Kā ziņots, «Project Financing Solutions Limited» mēneša maksas piedāvājums bija 27 500 eiro (19 250 lati), savukārt pārējo pretendentu piedāvājumi bija būtiski dārgāki - 60 000 eiro (42 000 latu) un 79 000 eiro (55 300 latu). Iepirkuma kopējā iespējamā summa ir līdz 895 500 eiro (626 800 latiem) bez fiksētas darījuma summas, veicot norēķinus tikai par kārtējiem darba apjomiem, kas tiek veikti nepieciešamības gadījumā, skaidro energokompānija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu