Bažījas par Latgales rīcības plāna izpildi (16)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latgales plānošanas reģions ir nobažījies, ka valdības nesen pieņemtais rīcības plāns Latgales attīstībai netiek īstenots kā iecerēts, tādēļ pirmdien rīkos ārkārtas sēdi un prasīs skaidrojumus atbildīgajiem ministriem un premjeram Valdim Dombrovskim.

Latgales plānošanas reģiona administrācijā pavēstīja, ka pašvaldības ir nobažījušās par plāna izpildi, kas nenotiek tā, kā sākotnēji cerēts.

Sēdē aicināts piedalīties Dombrovskis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, lai diskutētu par Latgales reģiona rīcības plāna 2012.–2013. gadam īstenošanu, kā arī par valsts un Latgales reģiona attīstības perspektīvām un prioritātēm.

Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes ārkārtas sēdē plānots iztaujāt arī Satiksmes ministrijas pārstāvjus par priekšlikumiem Latgales reģiona valsts autoceļu sakārtošanas atbalstam.

Ne visi apmeklēs sēdi

Sprūdžs uz sēdi dosies, savukārt premjeram Dombrovskim jau iepriekš šajā dienā ieplānoti citi pasākumi, tostarp Ministru kabineta komitejas sēde.

Latgales plānošanas reģiona pārstāvis un Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods piektdien raidījumam «Labrīt, Latvija!» norādīja, ka Latgales rīcības plānā noteikti ir jāveic uzlabojumi.

Vaivods atzina, ka ir labi, ka Latgalei ir pievērsta uzmanība, bet uzsvēra, ka pirms Latgales rīcības plāna apstiprināšanas ir «izkrituši vārdi – Latgales pilsētas». Līdz ar to nauda, kas bija paredzēta Latgalei, tiek izdalīta visām Latvijas pilsētām.

«Tāpat no pieejamiem 60 miljoniem latu, kas ir ļoti liela nauda, tā patlaban ir pieejama tikai deviņām no 21 Latgales pašvaldības. Ir aizmirstas mazās pašvaldības,» paskaidroja Vaivods.

Neizpratne jau iepriekš

Jau iepriekš Latgales pašvaldību vadītāji pauda neizpratni par atsevišķu institūciju attieksmi pret Latgales rīcības plāna ieviešanu.

«Latgales reģiona pašvaldības ir gatavas strādāt, lai plānotās aktivitātes tiktu īstenotas, bet piedzīvota vilšanās, jo kārtējo reizi solījumiem neseko darbi, tādēļ pašvaldību vadītāji ir neizpratnē par atsevišķu institūciju attieksmi pret šā plāna ieviešanu,» atzina plānošanas reģiona pārstāvji.

Plānošanas reģionā arī informēja, ka Latgales pašvaldības ir neizpratnē par iezīmētajiem līdzekļu sadales principiem un ir gatavas cīnīties, lai finanšu resursu sadale būtu godīga un tie nonāktu Latgalē. «Atbildīgajās ministrijās pašvaldības nevar saņemt konkrētas un vienotas atbildes un pašvaldības pat nav iepazīstinātas ar rīcības plānu,» uzsvēra plānošanas reģiona pārstāvji.

Latgales pašvaldību vadītāji ir gatavi pārņemt iniciatīvu un iestāties par vienotu Latgales reģionu, sacīja Latgales plānošanas reģionā.

Sagatavo rīcības plānu

Jau ziņots, ka maija beigās valdība apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto Latgales rīcības plānu 2012.‒2013. gadam.

Kopumā plānā ietverti pasākumi 2012.–2013.gadam ar kopējo finansējumu nepilni 82 miljoni latu, tostarp papildus piesaistāms ES fondu finansējums 54,71 miljona latu apmērā kā virssaistības un valsts budžeta finansējums 5,73 miljonu latu apmērā, kā arī 388 tūkstoši latu norvēģu finanšu instrumenta ietvaros.

Vairāki rīcības plānā iekļautie pasākumi paredz iedzīvotāju izglītības līmeņa celšanu, kā arī vairākus atbalsta pasākumus vietējiem un topošajiem uzņēmējiem Latgalē. Tostarp, balstoties uz Norvēģijas pieredzi, iecerēts organizēt uzņēmējdarbības un inovācijas veicināšanas pasākumus Latgales reģionā, piesaistot uzņēmējdarbības veicināšanas speciālistu, organizējot iesaistīto pušu ‒ uzņēmēju, pašvaldību, reģiona augstskolu ‒ sadarbības pasākumus, stiprinot reģiona augstskolu lomu, nodrošinot uzņēmēju dalību investīciju forumos, attīstot komandas veidošanas platformu, tādējādi stiprinot Latgales reģiona investīciju piesaistes kapacitāti un palielinot uzņēmējdarbības aktivitāti.

Plānoti dažādi pasākumi

Iecerēts arī izveidot pārnozaru uzņēmēju atbalsta mehānismu Latgalē, tostarp vienotu konsultāciju tīklu, lai nodrošinātu koordinētu atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai (potenciālo un esošo uzņēmumu informēšana par atbalsta iespējām, konsultanti birokrātisko un administratīvo procedūru kārtošanai, mentorings, palīdzība biznesa ideju formulēšanā, biznesa plānu izstrāde, ideju laboratorijas).

Plānots piesaistīt papildu atbalstu Latgales pašvaldībām uzņēmējdarbības atbalsta infrastruktūras sakārtošanai. Iecerēts arī sagatavot reģionālos investīciju piesaistes piedāvājumus, kas būtu piedāvājami potenciālajiem investoriem Latgalē.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu