Kleckins: Streips ir "aprobežots amerikāņu puika" (99)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Žurnālistam Kārlim Streipam ir jāsaprot un jāpilda prasības, kādas ir šāda veida raidījumiem, citādi raidījumu viņš vairs vadīt nevarēs, pirmdien publicētā intervijā laikrakstā "Neatkarīgā" uzsvēris Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTVP) priekšsēdētājs Ābrams Kleckins.

Ziņa papildināta ar Kārļa Streipa komentāru

Komentējot neseno skandālu saistībā ar raidījumu "Skats no malas", kurā Streips nav slēpis savas simpātijas pret apvienību "Vienotība", tai pat laikā asi kritizējot citus politiskos spēkus, un izskaidrošanos ar žurnālistu, Kleckins norādījis: "Mēs runājām ar sabiedriskās televīzijas vadību un lūdzām kaut ko darīt. Arī viņi bija satraukti par to un izvirzīja Streipa kungam attiecīgas prasības, skaidri norādot, kas nav pieļaujams un nebūs pieļaujams."

"Tas ir tiešais raidījums, un, ja viņš šīs prasības nepildīs, mēs būsim spiesti viņu noņemt no raidījuma vadīšanas,"

piebildis Kleckins.

Streips arī neesot vēlējies apspriest notikušo un atteicies par to piedalīties diskusijā ar mediju ekspertiem.

"Diemžēl, manā uztverē, kā to pieklājīgi pateikt, Streips ir nonācis pie pārliecības, ka nav šajā valstī cilvēku, kas labāk par viņu zina, kā vajag un var taisīt raidījumus. Katram ir tiesības domāt par sevi un citiem, kā viņš grib, bet ir mūsu prasības, kuras jāpilda jebkuram, sevišķi šajā priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Tas viņam tika skaidri noformulēts. Tas attiecas ne tikai uz viņu,".

Savukārt, runājot par robežšķirtni starp vārda brīvību un politisko aģitāciju, Kleckins uzsvēris, ka likums to skaidri nosaka.

"Žurnālisti tāpat kā citas kategorijas vienmēr velk deķi uz savu pusi. Žurnālisti nez kāpēc domā, ka vārda brīvība ir viņu privilēģija. Tas tā nav. Nevienā demokrātiskā valstī vārda brīvība nav piešķirta žurnālistiem, bet gan jebkuram iedzīvotājam. (..) Nevar aizskart cilvēka godu un cieņu, nevar apmelot, nevar to, kas ir likumos noteikts. Nekāda vārda brīvība nav brīvība, ja tā nesaistās ar atbildību," vēl piebildis NRTVP vadītājs.

Turklāt, piemēram, Streips tādā valstī kā Amerika par līdzīgu uzvedību neiztiktu bez tiesu darbiem.

"Amerikā par tādu uzvedību, kādu atļaujas šeit, viņš neizlīstu no tiesām," klāstījis Kleckins, vienlaikus gan atzīstot, ka Streips savulaik devis arī labumu. "Kad viņš atbrauca, viņš parādīja amerikānisko reportiera līmeni, kāds mums nebija zināms, un tas bija ļoti pozitīvi."

"Bet tad viņš iedomājās, ka ir ģēnijs, kaut viņš ir aprobežots amerikāņu puika. Ne pārāk izglītots, bet uzņēmīgs,"

vēl piebildis Kleckins.

Savukārt, runājot par pašam savulaik pārmesto iejaukšanos sabiedriskā medija darbā, neļaujot demonstrēt filmu "Putina sistēma", Kleckins paudis pārliecību - viņam veltītie pārmetumi bijis mēģinājums norādīt viņa vietu.

Turklāt filma konkrētajā datumā - neilgi pirms Sergeja Lavrova vizītes - bijusi ielikta ar konkrētu mērķi: "Domāju, ka tas bija viens no pēdējiem izmisīgajiem mēģinājumiem izjaukt robežlīguma parakstīšanu."

Jau vēstīts, ka LTV sūdzības par Streipa darbību saņemtas vairākkārt - gan par viņa stilu un izteikumiem, vadot raidījumu "Skats no malas", gan nodrošinot tulkojumu un komentārus Eirovīzijas dziesmu konkursa translācijā. "Skats no malas" vadītājam pārmesti ne tikai nekorekti izteikumi, bet arī politiskā aģitācija.

Šī iemesla dēļ jūnija sākumā ar Streipu tikās arī LTV ģenerāldirektors Edgars Kots, kurš pēcāk gan paziņoja, ka tā bijusi darba tikšanās un "Streipa kā raidījuma vadītāja statuss nevienā brīdī nav bijis stipri apdraudēts".

Komentāri (99)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu