Saeima likvidē bērnu, ģimenes un integrācijas lietu ministra amatu (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien galīgajā, otrajā lasījumā steidzamības kārtā pieņēma grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, svītrojot no valdības sastāva bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministru.

Likums stāsies spēkā vienlaikus ar grozījumiem likumā "Par valsts budžetu 2009.gadam".

Debatēs deputāte Inese Šlesere (LPP/LC) pauda viedokli, ka "šie grozījumi nav tehniski juridiska rakstura un, ja pagājušās nedēļas plenārsēdē likumprojekts būtu pieņemts bez šī grozījuma, kas nosaka, ka likumprojekts stājas spēkā vienlaicīgi ar grozījumiem valsts budžetā, Latvija jau šodien nevarētu izpildīt starptautiskās saistības, kuras tās uzņēmusies, pievienojoties dažādām konvencijām. Kā, piemēram, saskaņā ar ANO 1989.gada 20.novembra konvenciju "Par bērnu tiesībām", kas Latvijā ir spēkā no 1992.gada 14.maija un kurā ir teikts, ka dalībvalsts, kas atzinusi un atļāvusi adopcijas sistēmas funkcionēšanu, nodrošina, lai pirmām kārtām tiktu vislabāk ievērotas bērna intereses".

Deputāte norādīja, ka, pieņemot likumprojektu bez šī grozījuma, tiktu apdraudēta šīs konvencijas izpilde, jo kā viens no adopcijas būtiskajiem posmiem ir bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministra adopcijas atļaujas vai atteikuma izsniegšana. Neparedzot pārejas noteikumus un negrozot citus normatīvos aktus, tiktu apstādināts adopcijas process, uzskata Šlesere.

Pirmajā lasījumā pieņemtā redakcija paredzēja, ka likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas. Otrajā lasījumā pieņemtā redakcija paredz, ka likums stāsies spēkā vienlaikus ar budžeta grozījumiem.

Kā ziņots, 12.maijā valdība vienojās par turpmāko rīcību Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas reorganizēšanai, paredzot, ka lielākā daļa no reorganizācijas pasākumiem tiks īstenota līdz šī gada jūnija beigām.

Saskaņā ar sagatavotajiem priekšlikumiem ar ministrijas reorganizāciju saistītie grozījumi tiesību aktos tiks sagatavoti vienā paketē ar grozījumiem likumā par valsts budžetu, bet pats rīkojums par ministrijas reorganizāciju tiks iesniegts valdībā divu darba dienu laikā pēc grozījumu pieņemšanas Ministru kabineta iekārtas likumā.

Ministrijas reorganizācijas komisiju plānots izveidot līdz šī gada 5.jūnijam, inventarizāciju ministrijas funkciju nodošanai plānots pabeigt līdz 19.jūnijam, bet ministrijas arhīvs tiks nodots līdz augusta sākumam. Savukārt dokumentus ministrijas darbinieku pārcelšanai darbā citur, kā arī par daļas darbinieku atlaišanu plānots sagatavot līdz 30.jūnijam. Arī līgumus ar pakalpojumu sniedzējiem plānots pārtraukt līdz šim datumam.

Pēc Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas aptuveniem aprēķiniem, darbā uz Labklājības ministriju (LM) aizies 44 no pašreizējiem ministrijas darbiniekiem un no valsts budžeta līdzšinējo funkciju veikšanai, ko turpmāk veiks LM, tiks novirzīti 1 173 589 lati.

Savukārt Tieslietu ministrijai (TM), kas, kā ziņots, pārņems sabiedrības integrācijas funkcijas, kā arī atbildēs par vietējās adopcijas un audžuģimeņu atbalstīšanu, starptautiskajiem projektiem un Uzturlīdzekļu garantiju fondu, šo funkciju veikšanai tiks nodots finansējums 15 012 686 lati, un uz to darbā pāries 21 Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas ministrijas darbinieks.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) savukārt saņems 16 jaunus darbiniekus, kā arī finansējumu ar jaunatni saistītu funkciju veikšanai un brīvpusdienu nodrošināšanai 1. un 2.klases skolēniem, kopumā 5 741 415 latus.

Jau ziņots, ka valdība aprīļa beigās vienojās par Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas ministrijas reorganizāciju, tās funkcijas sadalot starp LM, TM un IZM.

Saskaņā ar apstiprinātajiem priekšlikumiem līdz ar ministrijas reorganizāciju valsts politika bērnu tiesību aizsardzības, bērnu un ģimenes tiesību jomā būs jāizstrādā un jāīsteno LM, veicinot bērniem un ģimenei labvēlīgas vides veidošanos valstī, pārraugot bāriņtiesu darbu un rūpējoties par adopcijas jautājumiem.

LM padotībā tiks nodota arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Savukārt TM kļūs par atbildīgo sabiedrības integrācijas politikas veidošanā un īstenošanā, sekmējot pilsoniskās sabiedrības attīstību, veicinot starpkultūru dialogu un līdzdarbojoties atbalsta sistēmas pilnveidē, lai sekmētu imigrantu veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā. TM pārraudzīs arī Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fondu, un tās padotībā nonāks Uzturlīdzekļu garantiju fonds.

Tāpat TM būs jāatbild par Latvijai saistošo starptautisko līgumu izpildi, kas izriet no Hāgas konvencijas par vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem, Hāgas konvencijas par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem un regulas par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību. TM būs jānodrošina arī ārējos normatīvajos aktos noteikto uzdevumu izpilde saistībā ar Sabiedrības integrācijas fondu.

IZM būs jāpārņem valsts politikas jaunatnes jomā izstrāde un īstenošana, veicinot valsts un pašvaldību iestāžu, jaunatnes organizāciju un citu darbā ar jaunatni iesaistīto personu sadarbību un darbības saskaņotību vienotas valsts politikas izstrādē un īstenošanā ar jaunatnes darbību saistītajā jomā, koordinējot un organizējot pasākumu sistēmu darbā ar jaunatni, tostarp organizējot jaunatnes lietu speciālistu apmācību.

IZM turpmāk administrēs arī valsts budžetā paredzētos līdzekļus skolēnu ēdināšanai, un tās padotībā nonāks Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu