Latvijai un Igaunijai patlaban esot vislabākās attiecības (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Ar svinīgo sagaidīšanas ceremoniju pie Igaunijas prezidenta pils šodien sākās Valsts prezidenta Valda Zatlera un Lilitas Zatleres valsts vizīte Igaunijā. Abu valstu prezidenti tikšanās laikā uzsvēra, ka patlaban kaimiņvalstis bauda vislabākās divpusējās attiecības abu pastāvēšanas vēsturē.

Pateicoties igauņu kolēģim par silto uzņemšanu, Zatlers norādīja, ka "kaimiņvalstu iedzīvotājus saistījušas ciešas saiknes, gadiem, pat gadsimtiem ritot, gan veicot saimnieciskās darbības, gan saskaroties ikdienišķās situācijās", informēja Valsts prezidenta Preses dienestā.

Foto: Toms Kalniņš, VPK

Savukārt Ilvess pateicās Latvijai par lielisku sadarbības piemēru - darba telpu nodrošināšanu Igaunijas vēstniecības vajadzībām Latvijas vēstniecībā Kairā, Ēģiptē. Prezidenti bija vienisprātis, ka jāturpina attīstīt vēstniecību sadarbības modelis arī citās valstīs. Turklāt kaimiņvalsts vadītājs aicināja vairāk strādāt pie Dienvidigaunijas un Ziemeļlatvijas kopējiem projektiem.

Foto: Toms Kalniņš, VPK

Sarunā piedaloties abu pušu aizsardzības un kultūras ministriem, tika atzīmēta sadarbība aizsardzības un kultūras jomās, īpaši attiecībā uz Dziesmu svētku organizēšanu. Abas puses uzsvēra, ka kopējais Baltijas valstu projekts - Baltijas Aizsardzības koledža - ir labas sadarbības piemērs visām NATO valstīm.

Foto: Toms Kalniņš, VPK

Tāpat sarunas gaitā abi prezidenti pārrunāja ekonomiskos jautājumus, īpaši pievēršoties elektrības tīkla savienojumam ar Zviedriju.

Pēc oficiālās tikšanās ar Igaunijas valsts vadītāju darba pusdienās Zatlers tikās ar Igaunijas premjerministru Andrusu Ansipu. Sarunas laikā tika pārrunāti NATO samita rezultāti, sadarbība ekonomikas, kultūras un aizsardzības jomā.

Foto: Toms Kalniņš, VPK

Pēc pusdienām Valsts prezidents nolika vainagu pie pieminekļa Igaunijas neatkarības cīņās kritušajiem, kā arī apmeklēja Okupācijas muzeju. Atklājot izstādi "1949.gada 25.marta deportācijas Latvijā", Zatlers atzīmēja, ka "Baltijas valstīm nekad nav bijusi tāda drošības sajūta kā šodien, tomēr mēs nedrīkstam aizmirst mūsu vēsturi". Valsts prezidents uzsvēra: "Mūsu neatkarība nebūtu bijusi iespējama, ja visus padomju okupācijas gadus mūsu dvēselē un domās nemājotu brīvības sajūta."

Valsts prezidentam šodien vēl paredzēta tikšanās ar Igaunijas latviešu skolas Tallinā pārstāvjiem, kā arī piedalīšanās Igaunijas prezidenta un Evelīnas Ilvesas rīkotajās vakariņās par godu Latvijas Valsts prezidentam un Lilitai Zatlerei.

Foto: Toms Kalniņš, VPK

Šodien abu valstu prezidentu dzīvesbiedres apmeklēja Igaunijas Bērnu literatūras centru.

Saskaņā ar protokolārajām tradīcijām valsts vizīšu laikā Zatlers un viņa dzīvesbiedre no Igaunijas prezidenta saņēma Igaunijas augstākos valsts apbalvojumus - Māras zemes ordeņa Lielo krustu un Māras zemes ordeņa krusta I šķiru. Savukārt no Latvijas prezidenta Ilvess saņēma I šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un ordeņa ķēdi un viņa dzīvesbiedre - I šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu