Kādas tiesības ziemas salā ir darbiniekiem ārpus telpām?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pastiprinoties ziemas salam, Valsts darba inspekcija atgādina, ka darba devējiem jāparūpējas par tiem darbiniekiem, kuru darba diena aizrit ārpus siltām telpām - ārā, aukstumā. Jāpadomā par biežākiem darba pārtraukumiem, siltām telpām, kur darbiniekiem sildīties, un arīdzan karstiem dzērieniem, otrdien informēja LNT ziņas.

Tirgus pārdevēji ģērbjas īpaši silti

Stiprais sals tirgotāju rindas Rīgas Centrāltirgū pamatīgi izretinājis. Pārdevēji tinas šallēs un lakatos, velk siltus dūraiņus un kažokus, novēroja LNT ziņas.

Pārdevēja Irina tirgo saulespuķu sēklas, bet citas preces tirgot ir risks, jo tās sasals un iet bojā. «Protams, kājas nedaudz salst, bet nu ģērbjos ļoti silti. Pats galvenais apģērbties un kustēties,» viņa atzina.

Arī dūraiņiem un zeķēm tagad ir labs noiets tāpat kā saulespuķu sēklām, kas domātas putniem. Dažkārt, kad sals kļūst pavisam neizturams, pārdevējas atļaujas aiziet iedzert tēju siltumā. Taču tas notiek reti, jo preci bez uzraudzības atstāt nedrīkst.

Celtnieki biežāk sildās telpās

Arīdzan remontstrādniekiem un celtniekiem sals nav sabiedrotais. Viņiem jārēķinās, ka ikdienas darbs sala un sniega ietekmē būs lēnāks un grūtāks. Piemēram, pašlaik visi betonēšanas darbi ir apturēti, nākas darīt citas lietas.

Strādnieki atpūšas siltās ģērbtuvēs, jo tur ir arī iespēja iedzert siltu tēju vai kafiju. Celtnieks Vladislavs raidījumam sacīja: «Dažkārt ir darbs, kur mazāk jākustas. Ja nav īpaši jāstaigā, tad kājas salst, tāpēc nākam padzert kafiju un kājas sasildīt. Bet, ja ir darbs, kur jāstaigā, tad īpaši nesalst.»

Kādas tiesības ir darbiniekiem lielā salā?

Darba veikšana salā ir risks veselībai. Tirdzniecības darbiniekiem ir risks apsaldēt rokas, pēdas un seju, bet fiziski smagā darbā cilvēki pastiprināti ieelpo auksto gaisu, kas var apsaldēt plaušu audus, un tad var attīstīties plaušu iekaisums.

Darba devējam jāievēro noteikumi, kas paredz, ka, piemēram, līdz mīnus 10 grādiem pēc Celsija ik pēc pusotras darba stundas jābūt 15 minūšu pārtraukumam siltās telpās. Salam pieņemoties spēkā, attiecīgi jāpalielina arī pārtraukumu biežums un ilgums.

Valsts darba inspekcijas pārstāvis Aivis Vincevs norāda, ka jāņem vērā ne tikai termometrs, bet arī citi laika apstākļi. «Arī vēja ātrums, piemēram, ja ārpusē ir mīnus 15, bet tai pašā laikā ir vējš 8 m/s, tad cilvēkam pašsajūta jau ir tāda, it kā ārā būtu mīnus 35. Tad 60 minūtes drīkst strādāt un 30 minūtes jābūt atpūtai,» skaidroja Vincevs.

Inspekcijā atzinīgi vērtē, ka, pienākot salam, darba devēji un ņēmēji interesējas par darba regulējumu salā. Inspektori uzņēmumus pārbauda parasti pēc saņemtām darbinieku sūdzībām. Par noteikumu neievērošanu darba devējam draud naudas sods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu