Pie valdības novietots zārks papildināts (967)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien pie Ministru kabineta (MK) ēkas zemnieki nolika zārku ar nodīrātām govju galvām. Zārks ar govju galvām simbolizē lauksaimniecības nāvi. Pie valdības ēkas pulcējās aptuveni simts zemnieku, kuri tā arī nesagaidīja iznākam ne zemkopības ministru Mārtiņu Rozi (ZZS), ne ministru prezidentu Ivaru Godmani. Viņi zemnieku protesta akciju ignorēja. MK centrālās durvis protesta akcijas laikā bija aizslēgtas, un tās no iekšpuses sargāja vairāki policisti.

Lai iekļūtu telpās, bija jāuzrāda preses akreditācija, un tad durvis uz brīdi tika atslēgtas.

Roze ar zemniekiem apsolījis tikties pie Zemkopības ministrijas.

Pirms valdības sēdes beigām zemnieki nolēma doties prom no valdības mājas uz Zemkopības ministriju.

MK apsargāt ieradušies policisti, sastājušies ierindā pie ieejas valdības mājā.

Sākumā zemnieki vieglo automašīnu kolonā, kurā bija vairāk nekā 10 automašīnas, nobrauca gar MK ēku. Kolonai pa priekšu brauca policijas automašīna, kurai sekoja apvidus automašīna ar zārku, kam piestiprināta balta roze.

Kā ziņojām, lauksaimnieki ar vieglo automašīnu uz Ministru kabinetu veda simbolisku zārku Latvijas lauksaimniecībai un piensaimniecībai. Zārku pavadīja arī 20 smagās tehnikas mašīnas, kurām galvaspilsētas centrā policija iebraukt neļauj. Policija zemniekus uz pāris stundām bija apturējusi uz Brīvības ielas pie VEF teritorijas. Pēc pāris stundām zemnieki atsāka ceļu uz Ministru kabinetu, kur paredzēts nogādāt zārku.

Smagās tehnikas un zemnieku vieglo mašīnu kustību regulē pats Ceļu policijas priekšnieks Edmunds Zivtiņš, kurš zemniekiem ceļu uz Ministru kabinetu aizliedza turpināt. Tikai pēc divu stundu asām sarunām starp zemniekiem un Zivtiņu ap plkst. 15.30 zemnieku kolonas kustība uz centru tika atļauta.

Lauksaimnieku tehnikas dēļ pilnībā paralizēta transporta kustība uz Rīgas apvedceļa abos virzienos un iebraukšana Rīgā pa Vidzemes šoseju nav iespējama.

Lauksaimniekiem ir palikusi tikai viena prasība - zemkopības ministra Mārtiņa Rozes (ZZS) demisija, apgalvoja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš norādīja, ka patlaban policija ir bloķējusi satiksmi uz Jūrmalas šosejas, kā arī iebraukšanu Rīgā no Ķekavas puses, ir apturēts ne tikai smagais transports, bet arī vieglā transporta kustība.

Biedrībai patlaban nav izdevies sazināties ar Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Augustu Brigmani vai pašu zemkopības ministru, tāpēc šobrīd nav zināms, cikos varētu notikt zemnieku tikšanās ar amatpersonām.

Protestētājiem pie Zemkopības ministrijas (ZM) ēkas sāk piebiedroties arī citi cilvēki, kuri no citiem Latvijas reģioniem ir sasnieguši Rīgu un pievienojušies protesta akcijai. Zemnieki neplāno pamest ZM līdz brīdim, kamēr no amata nebūs atkāpies Roze.

Ik pa brīdim pie ZM ēkas piebrauc jaunas policijas ekipāžas. Ieradušās arī speciālās bruņotās policijas vienības.v

AS "Trikātas siers" padomes priekšsēdētājs Jānis Ločmelis sacīja, ka šādi rīkoties lauksaimniekus pamudinājusi vakardienas valdības ārkārtas sēde. Viņš sacīja, ka pat bērnudārzu audzinātājas rūpīgāk gatavojas sapulcēm, nekā vakar ministri bija sagatavojušies valdības sēdei.

Uz zārka valdībai nolikta arī viena vītusi balta roze. Ir sagatavota arī četrrinde: "Viena vītusi roze un mazs akta foto - tas viss, kas no laukiem ir palicis vairs."

Automašīna ar zārku un vēl apmēram 20 pavadošie transportlīdzekļi, tostarp arī traktori bez piekabēm, iecerējuši braukt līdz Rīgas centram - Brīvības piemineklim.

Pārējie Vidzemes lauksaimnieki ar savām automašīnām brauks līdz Salaspils viaduktam.

Kā novērojām, uz Vidzemes šosejas ir sapulcējušies ļoti daudz zemnieku, arī garām braucošās automašīnas, solidarizējoties ar viņiem, signalizē, tādējādi paužot savu atbalstu lauksaimniekiem.

Kā ziņots, protestētāju vidū uz Vidzemes šosejas ir gan dalībnieki ar smago tehniku, gan ar vieglajām automašīnām, kurām piestiprināti Latvijas valsts karogi.

Uz kāda traktora piestiprināts plakāts ar karikatūru, kurā attēlota govs un zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS).

Patlaban pa Rīgas apvedceļu abos virzienos lēni kustas gan protesta akcijas dalībnieki ar lauksaimniecības tehniku un vieglajām automašīnām, gan arī ikdienas braucēji. Uz kādas automašīnas ir uzlikts piena sūknis, kuram pa vidu iestiprināts Latvijas valsts sarkanbaltsarkanais karogs.

Cilvēki izturas iejūtīgi pret protesta dalībniekiem, fotografē un filmē, bet policija pagaidām nav redzēta.

Kā sacīja Latvijas autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" prezidents Valdis Trēziņš, pēc akcijas pārstāvju apgalvotā, viņu mērķis nav traucēt kustību. Pašlaik nav ziņu, ka lauksaimniecības tehnika būtiski traucētu autopārvadātāju darbu.

Trēziņš atzina, ka iepriekšējās lauksaimnieku akcijas laikā uz trīs stundām tika bloķēti atsevišķi virzieni uz Lietuvu, taču viņš cer, ka šoreiz lauksaimnieki netraucēs pārvadātāju darbu.

Jau ziņots, ka patlaban pa Vidzemes šoseju 20 lauksaimnieki ar savu tehniku un vienu vieglo automašīnu, kurā ievietots zārks Latvijas lauksaimniecībai un piensaimniecībai, brauc uz Brīvības pieminekli. Pēc tam zārks tikšot novietots pie Ministru kabineta ēkas.

Kā ziņots, šodien zemnieki ar lauksaimniecības tehniku no visas Latvijas dodas uz Rīgu, lai protestētu pret valdības nespēju sniegt atbalstu lauksaimniekiem. Šī ir jau trešā reize, kad zemnieki protestē pret situāciju lauksaimniecībā.

Šodien protesta akcijas laikā zemnieki no Kurzemes virzīsies no Babītes līdz Olaines viaduktam, Jelgavas un Bauskas zemnieki brauks no Salaspils līdz Olaines viaduktam, savukārt Vidzemes zemnieki brauks no Vidzemes šosejas līdz Baltezeram un Salaspils viaduktam, informēja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Pie Zemkopības ministrijas šorīt jau pirms plkst.7 bija ieradušies vairāk nekā 50 zemnieku ar 24 lauksaimniecības tehnikas vienībām, lai izteiktu savu protestu pret valdības vienaldzīgo attieksmi pret lauksaimniekiem.

Zemnieki sola no ministrijas projām nebraukt tik ilgi, kamēr netiks panākti viņiem labvēlīgi risinājumi.

Komentāri (967)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu