Vai RIGIBOR lēciens neapliecina bažas par lata stabilitāti? (10)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai baumas un bažas par lata stabilitāti nav nopietnas, skatoties uz Latvijas bankas LVL RIGIBOR likmes pacelšanu? Vai tā nav zīme jau nekustamo īpašumu krīzei?

Jautājums: Pēdējo dienu laikā strauji ir cēlusies LVL RIGIBOR likme, sasniedzot jau atzīmi virs 9% - LVL 6M Rigibor pirms nedēļas vēl bija zem 5%! Tas ir ļoti aktuāli šodienas situācijai, kad daudziem kredīti ir izsniegti latos un šobrīd, mainoties mainīgajai likmei 40 000 LVL lielam kredītam, kurš ņemts uz 20 gadiem, mēneša maksājums palielinās par 150 LVL jeb, ja pagājušo mēnesi maksājums ir bijis 400 LVL, tad šomēnes tas būs 550 LVL!

Vai baumas un bažas par lata stabilitāti nav nopietnas, skatoties uz Latvijas bankas LVL RIGIBOR likmes pacelšanu? Vai tā nav zīme jau nekustamo īpašumu krīzei? Vai neveidosies maksātnespējīgo klientu loks, kuri nespēs savas saistības dzēst latos? Vai tā nav papildu stimulēšana peļņas gūšanai kredītiestādēm, klientiem mainot kredīta valūtu no LVL uz EUR, un arī laicīga sagatavošanās ar nosacījumu, ka lats tiek devalvēts, esošās kredītsaistības LVL būs minimizētas un mazāk cietīs valsts?

Haralds

Atbild Latvijas Darba devēju konfederācijas tautsaimniecības un finanšu eksperts Mārcis Dzelme:

Latvijas starpbanku kredītu procentu likmju indekss (RIGIBOR) atspoguļo kotēšanas sarakstā iekļauto banku noteiktās vidējās latu naudas tirgus procentu likmes, par kādām šīs bankas piedāvā citām bankām latu resursus. Latvijas Banka aprēķina un publicē RIGIBOR, izmantojot kotēšanas sarakstā iekļauto banku kotētās latu naudas tirgus procentu likmes. Augstākā un zemākā latu naudas tirgus procentu likme tiek atmesta, un no atlikušajām aprēķina vidējo aritmētisko latu naudas tirgus procentu likmi.

Baumām par lata iespējamo devalvāciju sekoja strauja aizņēmēju interese par aizņēmumiem latos. Kredītņēmējus, visticamāk, vadīja doma, ka lata devalvācijas rezultātā izdosies nopelnīt. Tā rezultātā bankās radās liels pieprasījums pēc latiem. Papildu faktors RIGIBOR pieaugumam bija apstāklis, ka baumas sakrita ar laiku, kad komercbankas Latvijas Bankai sniedza ikmēneša informāciju par obligātajām rezervēm, kuras ir noteiktas 8% apmērā no visu veidu un termiņu depozītu summas, kura samazināta par vidējo latu atlikumu banku kasēs. Ņemot vērā iepriekšminēto, RIGIBOR likmes pieaugums nav jāsaista ar lata stabilitāti, bet gan ar pieejamajiem naudas resursiem latos. Ja tiek izteikti minējumi par to, kas šādā situācijā pelna, tad atbilde ir vienkārša - finanšu operāciju starpnieki, kuriem jebkuras svārstības ir iespēja nopelnīt. Tiek prognozēts, ka tuvāko trīs nedēļu laikā RIGIBOR likme stabilizēsies.

Straujo RIGIBOR lēcienu vissmagāk izjutīs kredītņēmēji, kuriem šajā laikā banka pārrēķina likmes lielumu nākamajam periodam. Šajā gadījumā mēneša maksājums kredītņēmējiem nākamajam periodam var palielināties arī par minētajiem 150 LVL, kas neizslēdz iespēju, ka būs arī tādi kredītņēmēji, kuriem radīsies problēmas ar maksātspēju.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu