Janvārī cenas samazinājās par 3,1% (92)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Šogad janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, patēriņa cenas samazinājās par 3,1%. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka tostarp precēm cenas rukušas par 2,9%, bet pakalpojumi kļuvuši lētāki par 3,8%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada decembri, palielinājās par 0,2%. Precēm cenas pieauga par 0,5%, bet pakalpojumiem – samazinājās par 0,6%. 2009.gada janvārī, salīdzinot ar 2008.gada decembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 2,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām janvārī bija cenu kāpumam dārzeņiem, augļiem un degvielai, kā arī cenu kritumam apģērbam un mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem.

Sadārdzinās dārzeņi

Sezonālu faktoru ietekmē svaigie dārzeņi sadārdzinājās par 27,6%, bet augļi - par 6,7%. Cenas pieauga pienam un piena produktiem (+1,1%), sieram (+0,8%), svaigām zivīm (+1,3%) un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+1,5%). Noslēdzoties akcijām, dārgāks kļuva vīns (+2,8%) un alus (+2,7%).

Foto: csb.gov.lv

Dārgāka degviela

Vidēji par 3,4% sadārdzinājās degviela, t.sk. benzīns - par 3,3%, bet dīzeļdegviela – par 4,5%.

Kļūst lētāka gāze

Janvārī cenas samazinājās dabasgāzei – par 7,2%, mājokļu apsaimniekošanas maksai – par 5,0%, slimnīcu pakalpojumiem (-7,5%) un ambulatorajiem pakalpojumiem (-2,7%). Sadārdzinājās pasažieru transporta pārvadājumi (+3,9%), galvenokārt pilsētas sabiedriskajā transportā.

Īrēt lētāk

Lētāka kļuva mājokļu īres maksa, galvenokārt brīvajā tirgū, telekomunikāciju pakalpojumi, atpūtas un sporta pakalpojumi, ceļojumi, personīgās aprūpes iestāžu pakalpojumi, bet dārgāki kļuva transportlīdzekļu apkopes un remonta pakalpojumi, personīgās aprūpes preces, ziedi un malka.

Izdevīgāk apģērbties

Cenas samazinājās apģērbam, apaviem, automašīnām, sadzīves tehnikai, foto tehnikai, mājsaimniecības tekstilizstrādājumiem, aviobiļetēm.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 12 mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 2,5%.

Komentāri (92)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu