Valdgales ugunsgrēka dūmu izplatības apgabalā dzīvojošos aicina sekot savam veselības stāvoklim (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdgales ugunsgrēka dūmu izplatības apgabalā dzīvojošos aicina sekot savam veselības stāvoklim

VI skaidroja, ka meža un kūdras ugunsgrēkos, sadegot biomasai, rodas dūmi - komplekss gāzu un cieto daļiņu maisījums, kas var ietekmēt veselību gan ugunsgrēka tuvumā esošajiem iedzīvotājiem, gan arī iedzīvotājiem daudz tālākā apkārtnē, ja dūmi līdz ar vēju izplatās lielākā attālumā.

Koksnes un kūdras dūmu sastāvā ir oglekļa oksīds jeb tvana gāze, oglekļa dioksīds, ūdens tvaiki, cietās daļiņas, minerāli un ļoti daudz citu savienojumu, t.sk. arī gaistošie organiskie savienojumi (acetaldehīds, benzols, formaldehīds un citi). Cietās daļiņas ir suspendētas gaisā, tās ir ļoti sīkas - to izmēri ir tuvu redzamās gaismas viļņu garumam. Šīs daļiņas aizsedz gaismu un ievērojami samazina redzamību. Tvana gāze rodas nepilnīgi sadegot koksnei un kūdrai - gruzdot vai degot bez liesmas. Meža un kūdras ugunsgrēku dūmos tvana gāze nav tik ievērojamā koncentrācijā, lai radītu nozīmīgu kaitējumu veselībai, bet tomēr var izraisīt galvassāpes, vieglu reiboni, redzes traucējumus, pazeminātas darba spējas.

VI norādīja, ka cieto daļiņu, šķidrumu un gāzveida savienojumu maisījums dūmos satur vairākus ķīmiskus savienojumus, kas var kairināt acis, radīt dedzināšanas sajūtu acīs un acu asarošanu, kairināt augšējos elpošanas ceļus, izraisot pastiprinātus izdalījumus no deguna un klepu, izraisīt galvassāpes un reiboņus. Tāpat dūmi var pasliktināt stāvokli slimniekiem ar hroniskām sirds un plaušu slimībām, izraisot sāpes krūtīs, sirdsklauves, elpas trūkumu, nogurumu sirds slimniekiem, bet plaušu slimniekiem - klepu, nepatīkamas diskomforta sajūtas krūtīs, elpas trūkumu, sēcošu elpu un citus simptomus.

Ja dūmu koncentrācija ir ļoti augsta, tad līdzīgi simptomi var rasties pat veseliem cilvēkiem, kas gan pēc dūmu iedarbības izbeigšanās, samērā īsā laikā pāriet, neatstājot sekas.

Pret dūmu iedarbību jutīga grupa ir bērni, jo viņu elpošanas orgāni atrodas attīstības stadijā, elpojot tie uzņem lielāku gaisa daudzumu uz ķermeņa svara, t.sk. arī saistībā ar lielāko aktivitāti ārējā vidē. Arī grūtnieces ir riska grupa, jo jebkura veida dūmu, t.sk. ugunsgrēka dūmu, iedarbība var atstāt nelabvēlīgu ietekmi gan uz augļa attīstību, gan grūtnieces veselību.

Sajūtot dūmus, VI iesaka iegūt informāciju par situāciju savā tuvākajā teritorijā - par ugunsgrēka likvidēšanas prognozi, par gaisa kvalitāti no laika ziņām vai brīdinājumiem no atbildīgo dienestu speciālistiem. Ja ir redzams apkārtnes liels piedūmojums, VI mudina neatstāt telpas bez būtiska iemesla, nelaist ārā bērnus. Tāpat nepieciešams uzturēties iekštelpās, aizverot logus un durvis. Tādā veidā iekštelpās var uzturēt samērā tīru gaisu, kamēr apkārtnes piedūmojums mazinās. Ļoti sliktas telpu izolācijas dēļ vai, ja arī ārā ir ļoti karsts, jāapsver iespēja atstāt šo piesārņoto teritoriju. Vienlaikus, ja telpās darbojas kondicionēšanas sistēma, tā ir jāuzstāda uz recirkulācijas režīmu, lai āra gaiss netiktu ievadīts iekštelpās. Savukārt, uzturoties ārā, jāizvairās no fiziskām aktivitātēm, ja vien tās nav saistītas ar glābšanas darbiem. Ja parādās simptomi, kas raksturīgi elpceļu vai sirds slimībām, vai kāda cita veida veselības traucējumi, nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība.

VI gan norādīja, ka nav definēts konkrēts līmenis piedūmojuma, kas var pasliktināt veselību - tas var atšķirties katram cilvēkam individuāli, tāpēc katrs aicināts pats novērtēt savu veselības stāvokli un sekot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ieteikumiem.

Kā ziņots, jau trešo dienu ar meža ugunsgrēku Valdgales pagastā cīnās gandrīz 100 ugunsdzēsēji.

Aizvadītajās vairāk nekā 60 stundās norisinājās ne tikai ugunsgrēka dzēšana, bet arī tika organizēta tā turpmākās izplatības ierobežošana. Ap degošo teritoriju tika veidots perimetrs, lai no tā virzītos uz teritorijas iekšpusi, ierobežotu ugunsgrēku perimetra centrā un, pakāpeniski samazinot degšanas platību, to likvidētu.

Dienests aicina iedzīvotājus ņemt vērā, ka šī ugunsgrēka dzēšanas darbi būs ilgstoši, jo kūdra gruzd un deg dziļumā, turklāt liela platībā.

Ļoti lielu lomu spēlē laikapstākļi un mainīgais vējš, kas nepūš vienmērīgi, bet maina savu virzienu. Tas nozīmē, ka arī liesmas maina savu virzienu un vietās, kur degšana varbūt bija ar nelielu liesmu, tā acumirklī var pieņemties spēkā un mainīt savu virzienu, izplešoties tālāk.

Kopumā šobrīd izdegusi aptuveni 400 hektāru liela platība.

Patlaban Valdgales pagasta plašā meža ugunsgrēka sadūmojums un smaka sasniegusi Saldu un Talsus

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu